24 C
Struga
Thursday, July 18, 2024
spot_img

Shaqiri: Përmirësojmë në mënyrë të vazhdueshme standardin e nxënësve dhe studentëve, këtë vit me buxhet rekord për stimulime financiare

📌Përmirësojmë në mënyrë të vazhdueshme standardin e nxënësve dhe studentëve, këtë vit me buxhet rekord për stimulime financiare.

✅️Të rinjtë meritojnë mbështetje nga shteti, që nënkupton lehtësimin e barrës financiare familjare dhe personale dhe fokusimin në qëllimet reale të arsimit duke përvetësuar sa më shumë njohuri dhe aftësi më cilësore të nevojshme për performancë të suksesshme dhe avancim në tregun e punës.🍀

✅️MASH dhe Qeveria kanë nisur iniciativë për harmonizimin e shumave të kategorive të caktuara të bursave për nxënës dhe studentë, ku shfrytëzuesit e vjetër me kontrata aktive
për bursat do të përfitojnë të njëjtën shtesë mujore si përfituesit e rinj.

✅️Pagesa do të realizohet edhe në mënyrë retroaktive, gjegjësishtë do të vijojë kompensimi i diferencës nga viti shkollor/akademik i kaluar, si dhe për muajt e këtij viti shkollor/akademik për shfrytëzuesit me kontrata aktive.

✅️Për nxënësit dhe studentët të cilëve u ka përfunduar kontrata, gjegjësishtë kanë përfunduar arsimin e mesëm ose kanë diplomuar dhe është shfrytëzuar e drejta e bursës për nxënës/student, do të përcaktohet shtesë në bazë ligjore për pagesën retroaktive të diferencës.

❗️Risi do të ketë edhe në pagesën e racioneve të subvencionuara të studentëve . Ndryshimet në Aktvendimin ligjor ekzistues të cilat do të avancojnë të njëjtën, janë në procedurë parlamentare dhe pas miratimit të tyre në fakt do të sigurohet aktvendim i ri sistematik që parasheh rritje të shumës së racionit nga 120 në 140 denarë në ditë, pagesën e rregullt dhe rregullimin e bazës për të cilën mund të shfrytëzohen mjetet.


📌Kонтинуирано го унапредува ученичкиот и студентскиот стандард, годинава рекорден буџет за финансиски стимулации.

✅️Младите заслужуваат поддршка од државата која значи олеснување на семејниот и личниот финансиски товар и фокусирање кон вистинските цели на образованието – стекнување на што повеќе и поквалитетни знаења и вештини потребни за успешен настап и напредување на пазарот на трудот. 🍀

✅️МОН и Владата покренаа иницијатива за усогласување на износите на одредени категории на ученички и студентски стипендии, со што старите корисници со активни договори за стипендии ќе добиваат идентичен, зголемен месечен надоместок како и новите корисници.

✅️Исплатата ќе се реализира и ретроактивно, односно ќе следи надомест на разликата од изминатата учебна/академска година, како и за месеците од оваа учебна/академска година за корисниците со активни договори.

✅️За учениците и студентите чии договори се завршени, односно веќе го завршиле средното образование или дипломирале и правото на ученичка/студентска стипендија е искористено, дополнително ќе се утврдува правен основ за ретроактивно исплаќање на разликата.

❗️Новини ќе има и во исплатата на субвенционираниот студентски оброк. Измените на постојното законско решение кои истото ќе го унапредат, се во собраниска процедура и по нивно усвојување, всушност ќе се обезбеди ново системско решение кое предвидува зголемување на износот на оброкот од 120 на 140 денари на ден, редовна исплата и регулирање на основот за кој средствата можат да се искористат.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles