18 C
Struga
Saturday, May 25, 2024
spot_img

Qeveria e RMV-së miratoi strategjinë e menaxhimit të borxhit fiskal dhe publik

Qeveria sot miratoi strategjinë fiskale të Republikës së Maqedonisë së Veriut për vitin 2023-2025 (me perspektivën e vitit 2027).

Strategjia fiskale me afat të mesëm është në përputhje me qëllimet fiskale me afat të mesëm dhe përparësitë strategjike të qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe mundëson monitorimin e dinamikës së të ardhurave dhe shpenzimeve në lidhje me qëllimet fiskale.

Elementet kryesore të politikës fiskale afatmesme janë ridizajnimi i politikës buxhetore dhe konsolidimit fiskal, të cilat kanë për qëllim mbështetjen e stabilitetit makroekonomik, përshpejtimin e rritjes ekonomike, dhe kështu forcimin e potencialit për rritjen e ekonomisë së brendshme.

Konsolidimi i planifikuar fiskal përfshin tre aspekte kryesore: përmirësimin e mbledhjes së të ardhurave nga buxheti, përmes masave për të zvogëluar ekonominë gri dhe masat për të parandaluar dhe shtypur korrupsionin; ulja dhe ristrukturimi i shpenzimeve të buxhetit, duke shkurtuar kostot e paparë dhe jo -thelbësore, mbështetje më të madhe të sektorit privat dhe inovacionit për të forcuar konkurrencën, përbërësin social për të mbështetur kategoritë më të prekshme të popullsisë dhe për të rishikuar metodologjitë për transferime dhe subvencione; ndryshimet në burimet e financimit të deficitit buxhetor, diversifikimi më i madh i burimeve të financimit të deficitit, financimi dhe zbatimi i projekteve të caktuara përmes partneriteteve publike-private dhe krijimi i një fondit të zhvillimit për investime strategjike.

Me propozimin e Ministrisë së Financave, në seancën e sotme, qeveria miratoi gjithashtu strategjinë për menaxhimin e borxhit publik për 2023 – 2025 (me perspektivën e vitit 2027).

Strategjia e Menaxhimit të Borxhit Publik, në përputhje me Ligjin për Borxhin Publik, përcakton shumën e borxhit publik në planin afatmesëm, shumën maksimale të huamarrjes neto në vitin e parë për të cilin strategjia dhe shuma maksimale e shtetit të sapo lëshuar garanton në vitin e parë për të cilin për të cilën ka të bëjë me strategjinë dhe strukturën e borxhit të qeverisë.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles