18 C
Struga
Friday, April 12, 2024
spot_img

OSBE publikon nesër gjetjet mbi shkeljen e të drejtave të njeriut në Ukrainë

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) do të publikojë të mërkurën gjetjet e hetimit të saj për abuzimet e të drejtave të njeriut dhe mizoritë e kryera në luftën e vazhdueshme ruse në Ukrainë, sipas zëdhënësit të Misionit të SHBA-së në OSBE.

Është e paqartë se cilat do të jenë gjetjet e raportit në këtë pikë.

Raporti është produkt i një misioni fakt-mbledhës njëjavor të udhëhequr nga tre ekspertë të zgjedhur nga Ukraina nga një listë ekspertësh të OSBE-së. Ky hetim u bë pasi 45 vende thirrën një mekanizëm të rrallë të OSBE-së – Mekanizmin e Moskës – që përdoret për të hetuar shqetësimet e të drejtave të njeriut

Raporti u nda me anëtarët e OSBE-së të martën dhe me Ukrainën javën e kaluar, tha zëdhënësi.

Michael Carpenter, ambasadori i SHBA-së në OSBE, do të informojë shtypin pas një takimi të posaçëm të Këshillit të Përhershëm të mërkurën.

Sipas OSBE-së, qëllimi i misionit të ekspertëve ishte të “përcaktojë faktet dhe rrethanat që lidhen me shkeljet e mundshme të angazhimeve të OSBE-së, dhe shkeljet dhe abuzimet e ligjit ndërkombëtar për të drejtat e njeriut dhe të drejtës ndërkombëtare humanitare” dhe “të vërtetojë faktet dhe rrethanat e rasteve të mundshme për krimet e luftës dhe krimet kundër njerëzimit, duke përfshirë sulmet e qëllimshme dhe pa dallim kundër civilëve dhe infrastrukturës civile; dhe për të mbledhur, konsoliduar dhe analizuar këtë informacion me qëllim paraqitjen e tij në mekanizmat përkatës të llogaridhënies, si dhe në gjykatat ose tribunalet kombëtare, rajonale ose ndërkombëtare që kanë, ose mund të kenë në të ardhmen, juridiksion.”

OSBE nuk ka autoritetin të ndëshkojë ligjërisht Rusinë nëse gjen prova të krimeve të luftës dhe krimeve kundër njerëzimit, por faktet e tyre mund t’u jepen organeve të tjera që e kanë atë autoritet.

Mekanizmi i Moskës, i cili u përdor për të nisur misionin e gjetjes së fakteve, është një hap serioz dhe sipas OSBE-së, ai është aktivizuar vetëm nëntë herë të tjera që nga themelimi i tij në vitin 1991. Më së fundi është përdorur në vitin 2020 për të hetuar njerëz shkeljet e të drejtave në Bjellorusi.

Rusia, Ukraina dhe Bjellorusia janë të gjitha anëtarë të OSBE-së, transmeton CNN.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles