20 C
Struga
Sunday, May 26, 2024
spot_img

“Open Balkan”, Maqedonisë i lehtësohen procedurat doganore nga Shqipëria

Vendimi i Qeverisë në Shqipëri është marrë në prag të vizitës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev, më 20-21 dhjetor në Tiranë. Qeveria në Tiranë ka miratuar në parim marrëveshjen e arritur midis Këshillit të Ministrave të Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë për njohjen reciproke të operatorëve ekonomikë të autorizuar për sigurinë dhe mbrojtjen, sipas dakordimit në kuadër të iniciativës së këtyre tri vendeve për “Ballkanin e hapur”.

Vendimi i Qeverisë është marrë në prag të vizitës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev, më 20-21 dhjetor në Tiranë.

Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia janë pajtuar që kontrollet kufitare mes tyre të hiqen nga 1 janari i vitit 2023, ndërkaq është planifikuar që gradualisht të krijohet një treg i përbashkët për 12 milionë banorët e tri vendeve.

Takimi i mëhershëm midis kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, dhe Vuçiqit e Zaveit, në kuadër të “Ballkanit të hapur”, është mbajtur në fillim të nëntorit në Beograd. Gjatë takimit në Tiranë pritet që mes palëve të nënshkruhet një memorandum mirëkuptimi për lejet e punës, që nënkupton se lejet e lëshuara nga cilido prej këtyre shteteve do të vlejnë te krejt anëtaret e iniciativës.

“Ballkani i hapur”, i iniciuar nga Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia e Veriut, është kundërshtuar në Kosovë, Mal të Zi dhe Bosnjë-Hercegovinë si shtrirje e hegjemonisë serbe në rajon.

Lidhur me kundërshtimet për iniciativën nga kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, shefi i Qeverisë në Tiranë vazhdimisht ka thënë se “Ballkani i hapur” mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve midis Kosovës dhe Serbisë. Sipas tij, “problemet mund të adresohen vetëm nëse të gjithë janë bashkë”.Vendimi i Qeverisë në Shqipëri është marrë në prag të vizitës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev, më 20-21 dhjetor në Tiranë
Qeveria në Tiranë ka miratuar në parim marrëveshjen e arritur midis Këshillit të Ministrave të Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë për njohjen reciproke të operatorëve ekonomikë të autorizuar për sigurinë dhe mbrojtjen, sipas dakordimit në kuadër të iniciativës së këtyre tri vendeve për “Ballkanin e hapur”.

Vendimi i Qeverisë është marrë në prag të vizitës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev, më 20-21 dhjetor në Tiranë.

Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia janë pajtuar që kontrollet kufitare mes tyre të hiqen nga 1 janari i vitit 2023, ndërkaq është planifikuar që gradualisht të krijohet një treg i përbashkët për 12 milionë banorët e tri vendeve.

Takimi i mëhershëm midis kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, dhe Vuçiqit e Zaveit, në kuadër të “Ballkanit të hapur”, është mbajtur në fillim të nëntorit në Beograd. Gjatë takimit në Tiranë pritet që mes palëve të nënshkruhet një memorandum mirëkuptimi për lejet e punës, që nënkupton se lejet e lëshuara nga cilido prej këtyre shteteve do të vlejnë te krejt anëtaret e iniciativës.

“Ballkani i hapur”, i iniciuar nga Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia e Veriut, është kundërshtuar në Kosovë, Mal të Zi dhe Bosnjë-Hercegovinë si shtrirje e hegjemonisë serbe në rajon.

Lidhur me kundërshtimet për iniciativën nga kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, shefi i Qeverisë në Tiranë vazhdimisht ka thënë se “Ballkani i hapur” mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve midis Kosovës dhe Serbisë. Sipas tij, “problemet mund të adresohen vetëm nëse të gjithë janë bashkë”.Vendimi i Qeverisë në Shqipëri është marrë në prag të vizitës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev, më 20-21 dhjetor në Tiranë
Qeveria në Tiranë ka miratuar në parim marrëveshjen e arritur midis Këshillit të Ministrave të Shqipërisë, Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë për njohjen reciproke të operatorëve ekonomikë të autorizuar për sigurinë dhe mbrojtjen, sipas dakordimit në kuadër të iniciativës së këtyre tri vendeve për “Ballkanin e hapur”.

Vendimi i Qeverisë është marrë në prag të vizitës së presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe kryeministrit të Maqedonisë Veriut, Zoran Zaev, më 20-21 dhjetor në Tiranë.

Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Serbia janë pajtuar që kontrollet kufitare mes tyre të hiqen nga 1 janari i vitit 2023, ndërkaq është planifikuar që gradualisht të krijohet një treg i përbashkët për 12 milionë banorët e tri vendeve.

Takimi i mëhershëm midis kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, dhe Vuçiqit e Zaveit, në kuadër të “Ballkanit të hapur”, është mbajtur në fillim të nëntorit në Beograd. Gjatë takimit në Tiranë pritet që mes palëve të nënshkruhet një memorandum mirëkuptimi për lejet e punës, që nënkupton se lejet e lëshuara nga cilido prej këtyre shteteve do të vlejnë te krejt anëtaret e iniciativës.

“Ballkani i hapur”, i iniciuar nga Shqipëria, Serbia dhe Maqedonia e Veriut, është kundërshtuar në Kosovë, Mal të Zi dhe Bosnjë-Hercegovinë si shtrirje e hegjemonisë serbe në rajon.

Lidhur me kundërshtimet për iniciativën nga kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, shefi i Qeverisë në Tiranë vazhdimisht ka thënë se “Ballkani i hapur” mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve midis Kosovës dhe Serbisë. Sipas tij, “problemet mund të adresohen vetëm nëse të gjithë janë bashkë”.

Nga Bashkimi Evropian, iniciativa është përkrahur vetëm si pjesë e Procesit të Berlinit e jo jashtë tij.

Rama ka potencuar se “Ballkani i hapur” është kompatibil me Procesin e Berlinit, iniciativë kjo e nisur nga ish-kancelarja gjermane Angela Merkel, që shtetet e Ballkanit Perëndimor të anëtarësohen në BE.

Ndërkaq Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë bërë të ditur se nëse në këtë iniciativë nuk përfshihen që të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor, atëherë ajo nuk do të ketë sukses.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles