4.3 C
Struga
Tuesday, March 5, 2024
spot_img

OKB: Krime të mundshme kundër njerëzimit në Bjellorusi

Në një deklaratë ditën e sotme, OKB tha se mund të jenë kryer krime të mundshme kundër njerëzimit nga autoritetet bjelloruse kundër kundërshtarëve të presidentit Aleksandër Lukashenko.

Shkeljet e të drejtave të njeriut “duken të jenë pjesë e një fushate dhune dhe shtypjeje të drejtuar qëllimisht kundër atyre që kundërshtojnë ose perceptohen si kundërshtarë të qeverisë ose kanë shprehur pikëpamje kritike,” thuhet në raportin e Komisionerit të Lartë për të Drejtat e Njeriut,e cila u bë publike sot.

Komisioneri i Lartë konsideron se “disa nga këto shkelje mund të përbëjnë krime kundër njerëzimit “.

Raporti, që përfshin periudhën 1 maj deri më 31 dhjetor 2022 bazohet në intervistat me 207 viktima dhe dëshmitarë dhe në një analizë të më shumë se 2,500 provave, kryesisht foto, video, dosje mjekësore dhe gjyqësore.

Ai dokumenton “shkelje të përhapura dhe sistematike të ligjit ndërkombëtar të të drejtave të njeriut, duke përfshirë privimin e paligjshëm të jetës dhe shumë raste të privimit arbitrar të lirisë, torturës dhe keqtrajtimit, si dhe dhunën seksuale dhe seksiste, shkeljet e të drejtave për lirinë e shprehjes dhe të drejtat e barabarta përpara ligjit”, tha Elizabeth Trossell, zëdhënëse e Komisionerit të Lartë, në një konferencë të rregullt për shtyp në selinë e OKB-së në Gjenevë.

“Raporti ynë përshkruan një pamje të papranueshme të mosndëshkimit dhe shkatërrimit pothuajse të plotë të hapësirës politike dhe lirive themelore në Bjellorusi,” tha Volker Turk, Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut.

“Qeveria i detyrohet popullit të saj që t’i japë fund kësaj goditjeje masive dhe të kryejë hetime të paanshme dhe transparente për të siguruar në mënyrë që personat përgjegjës të dënohen,” theksoi Turk.

Goditja pasoi lëvizjen historike të protestës që shpërtheu në vitin 2022 pas rizgjedhjes së diskutueshme të Lukashenkos në një votim të dëmtuar nga mashtrime masive, sipas vëzhguesve.

Këto akte proteste çuan në mijëra arrestime, raste torturash, viktima dhe internime të detyruara.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles