32 C
Struga
Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Oливер Спасовски од Струга-Република Северна Македонија се етаблираше како важна алка во градење решенија при евентуални мигрантски кризи

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски  денеска во Струга присуствуваше на настан посветен на отпочнувањето со реализација на регионалната програма за миграции – Хуманитарен аспект на мешани миграциски текови, во организација на Црвениот крст на Република Северна Македонија, поддржана и финансирана од страна на Швајцарскиот Црвен крст, Швајцарската Агенција за Развој и Меѓународната Федерација на Црвен крст и Црвена полумесечина.

,,Република Северна Македонија во изминативе неколку години, во соработка со земјите од регионот, со ЕУ, со низа релевантни меѓународни асоцијации и организации специјализирани за проблематиката со миграциите, активно учествуваше и се етаблираше како важна алка во креирањето и градењето на нови нормативни, системски и други мултилатерални решенија во насока на подготвеност при евентуални мигрантски кризи. Натамошната активност на институциите, како што е и Црвениот крст, и во делот на миграциите, не само што е потребна, туку и неопходна.,, -изјави Спасовски

Тој во свое име и во име на МВР  посака успешна и плодна работа во континуираното надградување на човечките ресурси и изрази уверување  дека со новите знаења од областа на миграциите уште поквалитетно ќе се инкорпорираат во системот за превенирање на бегалските кризи, особено во делот на хуманитарната помош.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles