28 C
Struga
Friday, June 21, 2024
spot_img

MSH: Nuk ka raste të reja të EHKK, qytetarët t ‘i përmbahen masave parandaluese

Ministria e Shëndetësisë informon opinionin publik se dy pacientët e infektuar me ethe hemorragjike Kongo-Krimeane janë të qëndrueshëm. Mjekët thonë se faza më kritike e sëmundjes së tyre ka kaluar dhe nuk pritet përkeqësim i gjendjes së tyre. Sa i përket kontakteve të rrezikshme dhe më pak të rrezikshme me të infektuarit, nuk ka raste të tjera të dyshuara dhe as prania e EHKK nuk konfirmohet në disa nga kontaktet.

Ministria e Shëndetësisë dhe Komisioni për Sëmundjet Infektive, në mbledhjen e fundit të mbajtur javën e kaluar, vendosën të rekomandojnë masa parandaluese për të mbrojtur qytetarët nga ethet hemorragjike Kongo-Krimeane të transmetuara nga kafshimet e rriqrave. Masat parandaluese kanë të bëjnë kryesisht me informimin e qytetarëve dhe punonjësve shëndetësorë se si transmetohet sëmundja dhe si të mbrohen ata nga e njëjta.

Masat parandaluese të mbrojtjes janë:

1. Me rroba mbuloni krahët, këmbët dhe pjesët e tjera të ekspozuara – qafën, kokën

2. Vishni rroba me ngjyra të ndezura për të dalluar lehtësisht rriqrën

3. Spërkatni rrobat me sprej sintetik me bazë piretroidi

*Kini kujdes të mos spërkatni spërkatjen në lëkurë në pjesët e ekspozuara të trupit

4. Siguroni mbrojtje nga rriqrat dhe insektet që mund të aplikohen në lëkurën e zhveshur

5.Pas qëndrimit në natyrë, bëni një inspektim të hollësishëm të trupit dhe rrobave tuaja, si dhe trupit dhe rrobave të fëmijëve tuaj.

* Kushtojini vëmendje të veçantë pjesëve me qime të trupit, ku ngjiten më shpesh rriqrat, duke përfshirë kokën, qafën dhe zonën pas veshëve, veçanërisht tek fëmijët. Gjithashtu, rriqrat shpesh ngjiten në palosjet e trupit (në sqetulla, në ijë, nën gjinj tek gratë, në palosjen e barkut, etj.);

6. Kontrolloni kafshët shtëpiake për praninë e rriqrave

7. Shmangni zonat ku janë të pranishme rriqrat dhe pjesët e vitit kur ato janë më aktive

8. Vishni doreza dhe rroba të tjera mbrojtëse gjatë trajtimit të kafshëve

9. Shmangni kontaktin e ngushtë fizik me të sëmurët nga EHKK

10. Vishni doreza dhe pajisje mbrojtëse kur kujdeseni për njerëzit e sëmurë

11. Lani duart rregullisht me sapun dhe ujë pas aktiviteteve të përkujdesjes ose pas vizitave me njerëz të sëmurë.

Në takimin e mbajtur me iniciativën e Ministrit të Shëndetësisë, Dr. Fatmir Mexhiti, anëtarët e Komisionit përgatitën informacion për Qeverinë e Maqedonisë së Veriut për të organizuar një plan veprimi që së pari do të vlerësojë prevalencën, për praninë e shtuar të rriqrave në zona të ndryshme dhe ku do të zbulohen, planifikohet të kryhet dezinsektimi, i cili është një masë kryesore parandaluese.

Ministria e Shëndetësisë i bën apel popullatës se nuk ka vend për panik, EHKK nuk transmetohet lehtë, por vetëm pas pickimit nga rriqrat e infektuara me virusin. Si më të ekspozuar ndaj këtij rreziku janë peshkatarët, gjuetarët dhe blegtorët për të cilët ne tregojmë se duhet të jenë jashtëzakonisht të kujdesshëm dhe të respektojnë rekomandimet për parandalimin. Një grup tjetër i madh në rrezik janë punonjësit e shëndetësisë, për shkak të kontaktit me sekrecionet trupore – gjaku, ata duhet të mbrohen me pajisje personale mbrojtëse (PPM) Gjatë kontaktit me raste të dyshimta./KlanMacedonia

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles