28 C
Struga
Friday, July 19, 2024
spot_img

Maqedonia në heshtje zgjedhore

Pas 20 ditëve në të cilat partitë dhe koalicionet e prezantonin ofertën e tyre para qytetarëve, në mesnatë përfundoi fushata zgjedhore dhe filloi heshtja zgjedhore para Zgjedhjeve Lokale të së dielës. Rregullat për heshtjen zgjedhore vlejnë nga 16 tetori, deri më 17 tetor në orën 19:00. Agjencia për Shërbime Mediatike Audio dhe Audiovizuele njoftoi se gjatë heshtjes, mediat vazhdojnë të raportojnë për procesin e zgjedhjeve, por ndalohen të gjitha format e prezantimit mediatik zgjedhor, të pjesëmarrësve në fushatën zgjedhore.

Sipas Kodit Zgjedhor, shkelje e heshtjes zgjedhore konsiderohet transmetimi i çdo informacioni, fotografie, materiali audio dhe audiovizual në lidhje me pjesëmarrësit në zgjedhje, çdo formë e raportimit mediatik që është hapur ose fshehurazi në funksion të dikujt fushatë dhe mund të ndikojë në vendimin e votuesve, të dhëna që zbulojnë identitetin e subjekteve politike dhe/ose individëve të përfshirë në incidente ose parregullsi në ditën e zgjedhjeve, si dhe deklarata nga kandidatët në procesin zgjedhor, nga përfaqësuesit e partive politike dhe zyrtarët aktualë në pushtet.

Zgjedhjet Lokale të vitit 2021 do të mbahen të dielën. Sot, një ditë para zgjedhjeve të nesërme, do të votojnë personat që janë në karantinë shtëpiake për shkak të testit pozitiv për KOVID-19 dhe ata të cilëve u është caktuar masë e vetëizolimit dhe njerëzit e pafuqishëm ose të sëmurë. Ata do të votojnë në shtëpitë e tyre dhe votimi do të bëhet nga një këshill zgjedhor special i formuar nga KSHZ -ja.

Një ditë para zgjedhjeve, votojnë personat që vuajnë dënimin me burg ose janë në paraburgim, të cilët votojnë në burgje. Personat në arrest shtëpiak do të votojnë në vendin ku po vuajnë masën, personat e zhvendosur brenda vendit votojnë në shtëpitë kolektive dhe qendrat e pranimit ku ata janë akomoduar. Një ditë para ditës së caktuar për zgjedhje, votojnë edhe personat që janë të akomoduar në institucionet speciale për përkujdesje jashtë familjes. Ata do të votojnë në institucionin ku janë të akomoduar.

Të dielën, në ditën e zgjedhjeve, votimi do të fillojë në orën 7:00 të mëngjesit dhe do të zgjasë deri në orën 19:00.

Këto janë zgjedhjet e shtata lokale dhe zgjidhen kryetarët dhe këshilltarët në 80 komuna dhe Qytetin e Shkupit. Qytetarët do të zgjedhin midis 299 kandidatëve për kryetarë komunash dhe 572 lista të kandidatëve për anëtarët e këshillave komunalë me gjithsej 10.532 kandidatë. Të drejtë vote kanë 1.824.864 qytetarë të regjistruar në Listën Zgjedhore.

Në Zgjedhjet Lokale 2021, për herë të parë futet pajisja për identifikimin biometrik të votuesve në procedurën e votimit. Sipas KSHZ-së, kjo duhet t’i përmirësojë zgjedhjet në tërësi dhe të sigurojë barazi të votuesve bazuar në parimin një votues-një votë.

Për shkak të pandemisë me koronavirus, votimi edhe në këto zgjedhje, si dhe ato të mëparshmet, do të bëhet sipas protokolleve të sigurisë për mbrojtjen e shëndetit të qytetarëve.

Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) rezultatet e para të zgjedhjeve lokale të marra në mënyrë elektronike nga Komisionet Komunale Zgjedhore i publikon në mënyrë të njëpasnjëshme, ndërsa rezultatet bazuar në të dhënat nga procesverbalet e Komisioneve Zgjedhore Komunale brenda 12 orëve pas përfundimit të zgjedhjeve.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles