22.8 C
Struga
Friday, June 21, 2024
spot_img

Kërcënim për sigurinë globale, Bill Gates parashikon pandeminë e ardhshme

Manjati i biznesit dhe filantropisti amerikan Bill Gates ka parashikuar se kërcënimi tjetër i madh global për njerëzimin do të jetë bioterrorizmi. Sipas Interpolit, ky term i referohet “përhapjes së qëllimshme të agjentëve biologjikë ose toksinave për të dëmtuar dhe shkaktuar vdekjen e civilëve, kafshëve ose bimëve me qëllimin për të frikësuar ose detyruar një qeveri ose popullatë civile në favor të objektivave politikë”.

Në lidhje me të gjitha këto, ai ka siguruar se është një kërcënim real që nuk po e riparojmë sa duhet. Në të njëjtën mënyrë që ndryshimi i klimës ka filluar të merret në konsideratë, miliarderi beson se duhet të jemi vigjilentë edhe ndaj këtij kërcënimi ndaj sigurisë globale.

Interpol, bazuar në informacionet e disponueshme aktualisht, zbulon se si individët, ashtu edhe grupet terroriste dhe kriminelët kanë aftësinë dhe vullnetin për të përdorur agjentë biologjikë për të shkaktuar dëme në shoqëri.

Tashmë ka gjithnjë e më shumë të dhëna dhe njohuri të disponueshme në internet, ndaj kriminelët iu drejtohen kanaleve të fshehta dhe anonime të komunikimit, siç është “Deep Web”, për të blerë, shitur dhe shkëmbyer informacione dhe për të komunikuar me njëri-tjetrin.

Dëmi i shkaktuar nga një episod i këtyre karakteristikave mund të arrijë përmasa të padyshimta, duke shkaktuar një numër të madh infeksionesh dhe vdekjesh dhe përhapur panik në shkallë globale. Kjo është arsyeja pse Bill Gates ka thënë se duhet të forcojmë bashkëpunimin tonë ndërkombëtar dhe sistemet globale shëndetësore për të siguruar që bota të jetë më e përgatitur kundër kërcënimeve biologjike.

Duhet mbajtur mend se themeluesi i Microsoft paralajmëroi tashmë më 2015 për një pandemi të mundshme për të cilën shoqëria nuk ishte e përgatitur. Një prognozë që përfundoi duke u përmbushur në fund të vitit 2019 me koronavirusin dhe katër vite më vonë, me një nga situatat që vazhdon të paralizojë disa vende.

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), dyshohet që nëse do të ndodhte ky sulm bioterrorist, do të kryhej me bakterin që shkakton antraksin, i cili mund të prekë rëndë njerëzit dhe kafshët.

Në fakt, antraksi ishte shkaku i një prej sulmeve terroriste më të famshme në historinë e fundit. Kjo ngjarje ka ndodhur në vitin 2001, kur letrat e pluhurosura me antraks u dërguan rastësisht, duke shkaktuar vdekjen e pesë personave, ndërsa 22 të tjerë u infektuan me sëmundjen.

Në librin e tij “Si të shmangim pandeminë e ardhshme”, Gates detajon çelësat që duhen mbajtur parasysh në të ardhmen për të shmangur një pandemi të re të mundshme që godet botën. Ndër të tjera, ai flet për krijimin e një grupi të veçantë shkencëtarësh dhe një shpërndarje më të drejtë të vaksinave.

Për më tepër, ai propozon krijimin e një biblioteke antiviralesh për të luftuar viruset e zakonshme të frymëmarrjes, zgjerimin e stimujve për prodhuesit gjenerikë, krijimi i versioneve me kosto të ulët të barnave të reja dhe risi në diagnostikimin e zbulimin e viruseve.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles