18.9 C
Struga
Monday, June 24, 2024
spot_img

Jeton Shaqiri: Mbetemi të përkushtuar ndaj transformimit digjital

✅Mbetemi të përkushtuar ndaj transformimit digjital!

❇️Në koordinim të plotë me Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut, ne vendosëm qëllimet tona në procesin e digjitalizimit të vendit.

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut miratoi këto zgjidhje ligjore:

👉Propozim-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për emrin personal

👉Propozim-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për dokumentet e udhëtimit të qytetarëve të Republikës së Maqedonisë së Veriut

👉Propozim-ligjin për ndryshimin e Ligjit për paraqitjen e vendbanimit dhe vendqëndrimit të qytetarëve

👉Propozim-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për kartën e identitetit

👉Propozim-ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për shtetësinë e Republikës së Maqedonisë Veriore

👉Propozim-ligjin për plotësimin e Ligjit për evidencën amë

❇️Ligjet mundësojnë zbatimin e plotë të konceptit të e-Qeverisjes. Në kontekstin e digjitalizimit, proceset e lartpërmendura për zgjidhjet ligjore synojnë digjitalizimin e proceseve për të cilat janë përgjegjëse institucionet e sektorit publik, zvogëlimin e dëshmive të paraqitura nga qytetarët dhe sektori i biznesit si procedura për ushtrimin e të drejtave ose përmbushjen e detyrimeve para organeve kompetente.


✅Посветени сме на дигиталната трансформација !

❇️Во целосна координација со Владата на Република Северна Македонија, ги поставивме своите цели во процесот на дигитализација на земјата.

Владата на Република Северна Македонија ги усвои следните законски решенија:

👉Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за личното име

👉Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за патните исправи на државјаните на Република Северна Македонија

👉Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за пријавување на живеалиштето и престојувалиштето на граѓаните

👉Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за личната карта

👉Предлог на Закон за изменување и дополнување на Законот за државјанството на Република Северна Македонија

👉Предлог на Закон за дополнување на Законот за матичен број

❇️Закони овозможуваат целосна имплементација на концептот е-Влада. Во контекст на дигитализацијата, наведените процеси во законските решенија имаат за цел дигитализацијата на процесите за кои се надлежни институциите од јавниот сектор, намалување на доказите кои граѓаните и бизнис секторот ги доставуваат во постапки за остварување на права или исполнување на обврски пред надлежни органи.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles