12.7 C
Struga
Thursday, September 29, 2022
spot_img

Jeton Shaqiri: Do të punësohen 720 asistentë arsimorë për nxënësit me aftësi të kufizuara

Po e rrisim ndjeshëm numrin e asistentëve arsimorë për nxënësit me aftësi të kufizuara që ndjekin shkollat ​​e rregullta fillore.

Krahasuar me vitin e kaluar ku u punësuan 500 asistentë, këtë vit shkollor do të punësohen gjithsej 720 asistentë.

Në të njëjtën kohë, punësimi i asistentëve nuk është më një shqetësim dhe shpenzim për familjet e nxënësëve me aftësi të kufizuara, por një detyrim i shtetit.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës, si një institucion që punon pandërprerje për ngritjen e nivelit të gjithëpërfshirjes në procesin arsimor, vazhdon të përmirësojë aksesin dhe disponueshmërinë e sistemit arsimor për nxënësit me aftësi të kufizuara.

#PërArsimCilësor ✍️

Значително го зголемуваме бројот на образовни асистенти за учениците со попреченост кои следат настава во редовните основни училишта.

Во споредба со минатата година кога беа ангажирани 500 образовни асистенти, во оваа учебна година ќе бидат ангажирани вкупно 720 асистенти.

Воедно ангажирањето на асистентите повеќе не е грижа и трошок за семејствата на учениците со попреченост, туку обврска на државата.

Министерството за образование и наука како институција која непречено работи на подигнување на степенот на инклузивноста во образовниот процес продолжува со подобрување на пристапноста и достапноста на образовниот систем за учениците со попреченост.

ЗаKвалитетноOбразование ✍️

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles