8 C
Struga
Sunday, March 3, 2024
spot_img

“Facebook” nuk ndikon negativisht në shëndetin mendor të një personi, tregojnë hulumtimet

Rezultatet e hulumtimit të Institutit të Internetit të Oksfordit tregojnë se përdorimi i Facebook nuk ka ndikim negativ në shëndetin mendor. Shkencëtarët vëzhguan banorët e 72 vendeve për të parë sesi rritja e përdorimit të rrjeteve sociale ndikon në shëndetin e tyre të përgjithshëm.

Rezultatet nuk përputhen me pikëpamjen mbizotëruese se platformat online janë të dëmshme për shëndetin psikologjik, theksojnë studiuesit. Disa vende, përfshirë Britaninë e Madhe, po shqyrtojnë legjislacionin për të mbrojtur përdoruesit e mediave sociale nga abuzimi në internet.

Meta, e cila zotëron Facebook-un, tashmë është përballur me akuzat se platforma e saj po dëmton të rinjtë, siç u zbulua nga një spiun kur u zbulua një hulumtim i brendshëm. Sondazhi përfshiu vetëm Facebook-un, por jo platformat e tjera Meta si Instagram.

Andrew Žibilski, profesor në Institutin e Oksfordit, shpjegon për BBC se me hulumtimin kanë dashur t’i përgjigjen pyetjes se cila është gjendja e përgjithshme e banorëve të një vendi, për shkak të rritjes së përdorimit të kësaj platforme.

– Ekziston një pikëpamje e përgjithshme se platformat sociale ndikojnë negativisht në mirëqenien e njerëzve, por të dhënat që kemi marrë i hedhin poshtë këto bindje – thotë profesori. Në punën e mëparshme, profesori arriti në përfundimin se përdorimi i teknologjisë nuk ndikon negativisht në shëndetin mendor të adoleshentëve.

Studimi i fundit i institutit analizoi ndikimin e Facebook në nivel kombëtar, por nuk zbuloi se si Facebook po ndikon në një grup veçanërisht vulnerabël. Shkencëtarët nuk kanë shqyrtuar në detaje rreziqet e përmbajtjeve të caktuara, të tilla si ato që nxisin vetëdëmtimin.

Përfundimi kryesor është se studiuesit kanë nevojë për qasje më të mirë në të dhënat nga firmat e teknologjisë për të qenë në gjendje t’i përgjigjen pyetjes së ndikimit të rrjeteve sociale.

“Jemi në një situatë ku kemi disa persona që ngacmohen nga platformat sociale, por nuk kemi të dhëna të mjaftueshme për të parë se çfarë i shqetëson saktësisht”, shtoi ai.

Projektligji i sigurisë së internetit në Mbretërinë e Bashkuar është në fazat e tij përfundimtare dhe mund të miratohet shumë shpejt. Qëllimi kryesor është mbrojtja e njerëzve nga ngacmimet dhe abuzimet në sferën online.

Nga ana tjetër, profesoresha Sonia Livingstone e London School of Economics and Politics, paralajmëron për mangësitë e shumta të studimit të Oksfordit. Ajo beson se kritikat që u drejtohen autorëve janë të justifikuara.

– Studimi është aq i përgjithshëm sa nuk mund t’i referohemi gjatë debateve aktuale ligjore dhe klinike – thotë ajo. Ligji i ri britanik është më së shumti i fokusuar në mbrojtjen e fëmijëve dhe më të vegjëlit nuk trajtohen si grup i veçantë në hulumtim, sepse fëmijët kryesisht nuk e përdorin Facebook-un.

Megjithatë, Livingstone mbështet idenë e autorit për kërkime të mëtejshme bazuar në të dhënat e disponueshme.

Analiza e profesorëve Žibilski dhe Mati Vuore është bërë mbi bazën e një sasie të madhe të të dhënave të siguruara nga “Facebook”. Ata janë shkencëtarë të pavarur dhe studimi nuk u financua nga kompania e teknologjisë që zotëron këtë platformë sociale.

Të dhënat që ata kanë në Facebook tregojnë se numri i përdoruesve në secilin vend është rritur mes viteve 2008 dhe 2019 dhe se ata mund të ndahen në dy grupe.

Shkencëtarët krahasuan rezultatet e tyre me të dhënat nga sondazhi i agjencisë Gallup dhe arritën në përfundimin se përdorimi i mediave sociale nuk reflekton negativisht në gjendjen psikologjike të njerëzve. Peter Etchells, profesor i psikologjisë dhe komunikimit shkencor në Universitetin Bath Spa, është i magjepsur nga ai që ai e quan një studim gjithëpërfshirës.

Por si vetë autorët, ai mendon se nuk është thënë asgjë për shkaqet dhe pasojat. – Ana pozitive është se kompanitë e teknologjisë janë të gatshme të marrin pjesë në hulumtim – thotë ai.

Meta beson se një studim i parë në llojin e tij duke përdorur të dhënat e brendshme të një kompanie të platformës sociale do të çojë në biseda produktive me politikëbërësit, prindërit dhe shkencëtarët. “Vetëm kur të shohim pamjen e plotë, do të mund t’u ndihmojmë atyre që kanë vështirësi”, shprehen ata nga “Meta” në njoftimin e tyre.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles