18.9 C
Struga
Sunday, June 23, 2024
spot_img

Bekteshi në Samitin për Ballkanin Perëndimor “Ekonomistit”: Ndamë 1.2 miliardë euro për të luftuar pandeminë, tejkaluam krizën sipas skenarit më optimist

Qeveria e Republikës së Maqeonisë së Veriut që në fillim të shpërthimit të Pandemisë, ka punuar me përkushtim në krijimin e masave për mbështetjen e ekonomisë dhe qytetarëve me qëllim që të minimizohen pasojat negative nga kriza ekonomike që ka përfshirë gjithë botën. ërgatitëm masa me vlerë të përgjithshme prej 1,2 miliardë euro ose rreth 11% të PBB-së. Këto masa kanë kontribuar të jemi një nga vendet me rënien më të ulët të nivelit të PBB-së, diku rreth 4,5% në fund të vitit 2020. Dhe nëse nuk i zbatonim këto masa, sipas parashikimeve tona, PBB -ja do të ishte 8.7% më e ulët në krahasim me vitin 2019, që do të thotë se masat që miratuam arritën rezultatin e dëshiruar dhe kështu ne si Qeveri arritëm sukses të rëndësishëm, tha ministri Bekteshi në fjalimin e tij në Samitin e dytë për Ballkanin Perëndimor të titulluar Promovimi i Përfshirjes dhe Solidaritetit Evropian “organizuar nga Londra” Economist ” Ministri Bekteshi foli në panelin e titulluar “Fokusimi i ekonomisë” ku iu referua masave të mara nga Qeveria për rimëkëmbjen e ekonomisë por edhe rritjen e bashkëpunimit rajonal midis vendeve të Ballkanit Perëndimor. Bekteshi tha se statistikat e fundit mbi rritjen e PBB -së, zvogëlimin e papunësisë dhe rritjen e pagave dhe prodhimit industrial që nga fillimi i vitit tregojnë se vendi ynë po e tejkalon ngadalë krizën ekonomike të shkaktuar nga pandemia sipas skenarit më optimist. “Por pavarësisht masave ndërhyrëse që kemi marrë, Pandemia na ka bërë të përshpejtojmë shumë procese të tjera që janë shumë të rëndësishme për të ndodhur në ekonominë tonë. Kryesisht rritja e bashkëpunimit ekonomik me vendet e rajonit, përmirësimi i kushteve për hyrje më të madhe të investitorëve të huaj, si dhe rritja e investimeve në infrastrukturë dhe energji të gjelbër. Por sfidat janë ende para nesh, dhe për të arritur të gjitha këto çështje reciproke midis vendeve të Ballkanit Perëndimor, është e nevojshme të orientohemi drejt vendimeve konsensuale që do të kontribuojnë kryesisht në lehtësimin e tregtisë së mallrave dhe shërbimeve pa barriera ”, tha Bekteshi. Ministri theksoi se Qeveria po krijon masa që do të stimulojnë zhvillimin e zgjeruar të kompanive, në mënyrë që të hyjnë në periudhën post-pandemike në mënyrë më konkurruese, siç është ndryshimi i kushteve të Planit të Rritjes Ekonomike të Qeverisë, i cili lehtësoi kushtet e investimit, si dhe miratimi i Planit të Ndërhyrjes së Qeverisë për investime, me çka planifikohen investime prej 8.2 miliardë euro, nga të cilat mbi 50% janë investime nga sektori real. “Qëllimi kryesor i këtij plani është të inkurajojë konkurrencën në nivel lokal, që të jemi konkurrues dhe tërheqës si destinacion, por jo vetëm si një vend individual, por në nivel rajonal. Në këtë mënyrë, ne do të ndikojmë që të rrisim konkurueshmërinë e të gjithë rajonit, në vend që të krijojmë konkurencë mes vendeve të rajonit ”, tha Bekteshi. Ai shtoi se janë bërë investime dhe reforma të mëdha në sektorin e energjisë, që do të thotë rritje e ekonomisë së përgjithshme. “Së fundi, dua të them se mënyra e vetme për një rimëkëmbje më të shpejtë ekonomike në periudhën post kovid është që tregu rajonal, vendet e Ballkanit Perëndimor të bëhen pjesë e rëndësishme e zinxhirëve të prodhimit global. Në atë drejtim, të gjithë ne, si vende, po përpiqemi të punojmë në krijimin e politikave të qëndrueshme ekonomike, “tha ministri Bekteshi.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles