32 C
Struga
Monday, July 15, 2024
spot_img

8 починати и 277 нови случаи на Ковид-19

Во последните 24 часа направени се 2.635 тестови, а регистрирани се 277 нови случаи на КОВИД-19:
• Скопје – 141
• Прилеп – 23
• Битола – 20
• Куманово – 17
• Кавадарци – 14
• Велес и Охрид – по 9
• Кичево и Струмица – по 7
• Гостивар, Крива Паланка и Струга – по 4
• Гевгелија – 3
• Богданци, Кочани, Неготино, Ресен и Тетово – по 2
• Валандово, Дебар, Кратово, Крушево и Штип – по 1

Од вкупниот број на позитивни (277), регистрирани се 44 реинфекции.

Од вкупно регистрираните починати лица (14), кај 12 лица се регистрирани коморбидитети, а 2 лица се пријавени без коморбидитети.

Во текот на изминатите 24 часа, регистрирани се 8 починати лица: 5 починати лица од Скопје (60г, 79г, 80г, 84г и 86г) и по едно починато лице од Кичево (69г), Неготино (68г), и Струмица (80г). Пријавените лица се починати во болнички услови.

Согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза КОВИД-19 од Мој Термин, дополнително се пријавени 6 починати лица од: Тетово (2), Велес (1), Скопје (1), Куманово (1), Гостивар (1). Починатите лица се на возраст од 41г до 90г. Лицата за починати се пријавени во период од 28.02.2022 до 03.03.2022 година. Од пријавените лица, 3 се починати во болнички услови и 3 лица во домашни услови.

Регистрирани сe 132 оздравени пациенти од:
• Куманово – 16
• Прилеп – 15
• Битола – 14
• Охрид – 13
• Скопје – 11
• Велес – 10
• Струга – 8
• Кавадарци и Ресен – по 6
• Дебар и Демир Хисар – по 5
• Гевгелија – 4
• Тетово, Гостивар, Штип и Неготино – по 3
• Кичево – 2
• Кочани, Радовиш, Крива Паланка, Берово и Пехчево – по 1

Направени се 2.635 тестови преку:
ИЈЗ-246, ЦЈЗ Скопје-98, ЦЈЗ Битола-71, ЦЈЗ Прилеп-43, ЦЈЗ Тетово-5, ЦЈЗ Куманово-67, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-0, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија –0, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–78, Жан Митрев (Филип Втори)-49, Авицена-91, Биотек-108, Систина-48, лабораторија Лаор-117, Синлаб-12, Ремедика-9, Плодност-10, Генеа-11, Никоб Лаб-200, ВФВ Медикал-62, Ели Медика Плус-20, Ројал Медика–14, Спектра-ММ-6, Рапид Лаб–14, Жан Митрев Струмица–13, Нова Лаб Дијагностика–4, Рамус-11

ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 1.228

Досега во земјата се направени вкупно 1.920.186 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 301.293, бројот на оздравени пациенти е 289.978, на починати е 9.137, а бројот на активни случаи изнесува 2.178

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 2.635 teste dhe janë regjistruar 277 raste të reja me COVID-19.
• Shkup – 141
• Prilep – 23
• Manastir – 20
• Kumanovë – 17
• Kavadar – 14
• Veles dhe Ohër – nga 9
• Kërçovë dhe Strumicë – nga 7
• Gostivar, Kriva Pallankë dhe Strugë – nga 4
• Gjevgjeli – 3
• Bogdanci, Koçan, Negotinë , Resnje dhe Tetovë – nga 2
• Valandovë , Dibër, Kratovë, Krushevë dhe Shtip – nga 1

Nga numri total i rasteve pozitive (277), janë regjistruar 44 riinfeksione.

Nga numri i përgjithshëm i të vdekurve të regjistruar (14), në 12 persona janë regjistruar sëmundje shoqëruese, ndërsa 2 persona janë raportuar pa sëmundje shoqëruese.

Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 8 humbje jete : 5 humbje jete nga Shkupi (60, 79, 80, 84 dhe 86 vjeç) dhe një humbje jete nga Kërçova (69), Negotina (68) dhe Strumica (80). Personat e raportuar kanë humbur jetën në spital.

Sipas Regjistrit të personave të vdekur me diagnozë COVID-19 nga Termini im, janë raportuar edhe 6 humbje jete nga: Tetova (2), Velesi (1), Shkupi (1), Kumanova (1), Gostivari (1). Të vdekurit janë të moshës prej 41 deri në 90 vjeçare . Të vdekurit janë raportuar në periudhën prej 28.02.2022 deri më 03.03.2022. Nga personat e raportuar, 3 kanë humbur jetën në spital dhe 3 në shtëpi.

132 pacientë të shëruar nga:
• Kumanovë – 16
• Prilep – 15
• Manastir – 14
• Ohër – 13
• Shkup – 11
• Veles – 10
• Strugë – 8
• Kavadar dhe Resnje – nga 6
• Dibër dhe Demir Hisar – nga 5
• Gjevgjeli – 4
• Tetovë , Gostivar, Shtip dhe Negotinë – nga 3
• Kërçovë – 2
• Koçan, Radovish, Kriva Pallankë , Berovë dhe Pehçevë – nga 1

Janë kryer 2635 teste përmes:
ISHP-246, QSHP Shkup-98, QSHP Manastir-71, QSHP Prilep-43, QSHP Tetovë-5, QSHP Kumanovë-67, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-0, Mjekësi Ligjore-0, Spitali Laboratorik Kozle-0, UK Pulmologji me Alergologji -0, SPQ 8 Shtatori-0, Instituti i Mikrobiologjisë-78, Zhan Mitrev (Filipi i II-të)-49, Avicena -91, Biotek-108, Sistina-48, Laboratoria Laor-117, Sinlab-12, Remedika -9, Plodnost-10, Genea-11, Nikob Lab-200, VFV Medikal-62, Eli Medika Plus-20, Royal Medika-14, Spektra-MM-6, Rapid Lab-14, Zhan Mitrev Strumicë -13, Nova Lab Diagnostika-4, Ramus-11

ISHP dhe IPSH (test i shpejtë)- gjithsej 1.228

Deri më tani në vend janë kryer gjithsej 1.920.186 testime të COVID-19. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me COVID-19 në vendin tonë që nga fillimi i pandemisë është 301.293, numri i të shëruarve është 289.978, numri i atyre që humbën jetën është 9.137, ndërsa numri i rasteve aktive është 2.178.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles