13 C
Struga
Monday, May 13, 2024
spot_img

1.493 нови случаи на КОВИД-19

Во последните 24 часа направени се 4.986 тестови, а регистрирани се 1.493 нови случаи на КОВИД-19:
• Скопје – 720
• Битола – 90
• Куманово – 87
• Кавадарци – 72
• Тетово – 54
• Струмица – 44
• Прилеп – 43
• Велес – 41
• Охрид – 40
• Штип – 32
• Гостивар – 31
• Свети Николе – 25
• Неготино – 24
• Гевгелија – 23
• Кичево и Струга – по 19
• Ресен и Радовиш – по 16
• Кочани и Валандово – по 13
• Богданци – 11
• Македонски Брод – 10
• Крива Паланка – 9
• Демир Хисар – 8
• Дебар, Виница и Кратово – по 5
• Берово, Крушево и Македонска Каменица – по 4
• Делчево – 3
• Демир Капија – 2
• Дојран – 1

Од вкупниот број на позитивни (1.493), регистрирани се 191 реинфекции и една втора реинфекција.

Во текот на изминатите 24 часа, регистрирано е 31 починато лице: 7 починати лица од Скопје (64г, 68г, 69г, 72г, 73г, 74г и 79г), 5 починати лица од Куманово (60г, 65г, 71г, 77г и 78г), по 3 починати лица од Охрид (74г, 75г и 84г) и Струмица (58г, 73г и 75г), по 2 починати лица од Тетово (65г и 83г), Прилеп (79г и 84г) и Битола (75г и 79г) и по едно починато лице од Струга (72г), Пробиштип (63г), Кавадарци (78г), Крива Паланка (76г), Кичево (74г), Гостивар (75г) и Виница (67г). Од пријавените лица, сите се починати во болнички услови.

Согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза КОВИД-19 од Мој Термин, пријавени се дополнително 8 починати лица, Кичево (2), Штип (1), Скопје (1), Делчево (1), Куманово (1), Струга (1) и Гевгелија (1). Починатите се на возраст од 63г до 82г. Од пријавените лица 2 се починати во болнички услови и 6 лица се починати во домашни услови. Пријавените лица се починати во период од 26.01.2021 – 31.01.2022г.

Од вкупниот број на починати лица (n=39), 7 лица се целосно вакцинирани, а кај 39 лица се регистрирани коморбидитети.

Регистрирани сe 2.652 оздравени пациенти од:
• Скопје – 1.530
• Битола – 184
• Куманово – 166
• Струмица – 85
• Кавадарци – 82
• Прилеп – 68
• Неготино – 48
• Кичево – 43
• Гостивар и Гевгелија – по 42
• Радовиш – 40
• Велес – 37
• Тетово – 33
• Ресен – 30
• Кочани – 29
• Штип – 28
• Охрид – 27
• Валандово – 18
• Дојран – 15
• Струга и Берово – по 14
• Крива Паланка – 13
• Делчево – 12
• Богданци – 9
• Демир Хисар – 8
• Свети Николе – 7
• Македонски Брод, Виница и Пехчево – по 5
• Крушево – 4
• Македонска Каменица и Пробиштип – по 3
• Дебар, Кратово и Демир Капија – по 1

Направени се 4.986 тестови преку:
ИЈЗ-598, ЦЈЗ Скопје-83, ЦЈЗ Битола-93, ЦЈЗ Прилеп-49, ЦЈЗ Тетово–10, ЦЈЗ Куманово-81, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-2, Судска медицина-2, лабораторија болница Козле-1, УК Пулмологија со алергологија –0, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–165, Жан Митрев (Филип Втори)-130, Авицена-140, Биотек-212, Систина-72, лабораторија Лаор-108, Синлаб-16, Ремедика-12, Плодност-50, Генеа-17, Никоб Лаб-452, ВФВ Медикал-94, Ели Медика-25, Ројал Медика–25, Спектра-ММ-36, Рапид Лаб–36, Жан Митрев Струмица–10, Нова Лаб Дијагностика–9, Рамус-30
ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 2.428.

Досега во земјата се направени вкупно 1.808.494 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 275.637, бројот на оздравени пациенти е 254.340, на починати е 8.533, а бројот на активни случаи изнесува 12.764

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 4.986 teste dhe 1.493 raste të reja me COVID-19 janë regjistruar në:
• Shkup – 720
• Manastir – 90
• Kumanovë – 87
• Kavadar – 72
• Tetovë – 54
• Strumicë – 44
• Prilep – 43
• Veles – 41
• Ohër – 40
• Shtip – 32
• Gostivar – 31
• Sveti Nikole – 25
• Negotinë – 24
• Gjevgjeli – 23
• Kërçova dhe Struga – nga 19
• Resnjë dhe Radovish – nga 16
• Koçani dhe Vallandova – nga 13
• Bogdanci – 11
• Makedonski Brod – 10
• Kriva Pallankë – 9
• Demir Hisar – 8
• Dibër, Vinicë dhe Kratovë – nga 5
• Berovë, Krushevë dhe Makedonska Kamenica – nga 4
• Dellçevë – 3
• Demir Kapi – 2
• Dojran – 1
Nga numri i përgjithshëm i rastëve pozitive (1493), janë regjistruar 191 persona të riinfektuar.

Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 31 persona të vdekur: 7 persona të vdekur nga Shkupi (64v, 68v, 69v, 72v, 73v,74v, dhe 79v), 5 persona të vdekur nga Kumanova (60v, 65v, 71v, 77v, 77v) 3 persona të vdekur nga Ohri (74, 75 dhe 84) dhe Strumica (58, 73 dhe 75), 2 të vdekur nga Tetova (65 dhe 83), Prilepi (79 dhe 84) dhe Manastiri (75 dhe 79) dhe një i vdekur nga Struga (72v), Probishtip (63v), Kavadari (78v), Kriva Pallanka (76v), Kërçova (74v), Gostivari (75v), dhe Vinica (67v). Nga të raportuarit, të gjithë kanë vdekur në spital.
Gjithashtu, sipas Regjistrit të të Vdekjeve me Diagnozë KOVID-19 nga Termini im, janë raportuar 8 persona të vdekur, Kërçovë (2), Shtip (1), Shkup (1), Dellçevë (1), Kumanovë (1), Strugë. (1) dhe Gjevgjeli (1). Të vdekurit janë të moshës 63 deri në 82 vjeç, nga periudha 26.01.2022-31.01.2022.
Nga numri i përgjithshëm i vdekjeve (n = 39), 7 persona ishin të vaksinuar plotësisht, 39 persona kishin sëmundje shoqëruese.
Janë regjistruar 2652 pacientë të shëruar:
• Shkup – 1.530
• Manastir – 184
• Kumanovë – 166
• Strumicë – 85
• Kavadar – 82
• Prilep – 68
• Negotinë – 48
• Kërçovë – 43
• Gostivari dhe Gjevgjelia – nga 42
• Radovish – 40
• Veles – 37
• Tetovë – 33
• Resnjë – 30
• Koçani – 29
• Shtip – 28
• Ohër – 27
• Valandovë – 18
• Dojran – 15
• Struga dhe Berova – nga 14
• Kriva Pallankë – 13
• Dellçevë – 12
• Bogdanci – 9
• Demir Hisar – 8
• Sveti Nikollë – 7
• Makedonski Brod, Vinica dhe Pehçevë –
nga 5
• Krushevë – 4
• Makedonska Kamenica dhe Probishtip –
nga 3
• Dibër, Kratovë dhe Demir Kapi – nga 1
Janë kryer 4,986 teste përmes:
ISHP-598, QSHP Shkup-83, QSHP Manastir-93, QSHP Prilep-49, QSHP Tetovë-10, QSHP Kumanovë-81, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-2, Mjekësi Ligjore-2, Spitali Laborator Kozle-1, UK Pulmonology with Allergology -0, CGH September 8-0, Institute of Microbiology-165, Jean Mitrev (Philip II) -130, Avicenna-140, Biotek-212, Sistina-72, laboratory Laor-108, Sinlab-16, Remedika -12, Fertility-50, Geneva-17, Nikob Lab-452, VFV Medical-94, Eli Medika-25, Royal Medica-25, Spectra-MM-36, Rapid Lab-36, Zan Mitrev Strumica-10, Nova Lab Diagnostifikimi-9, Ramus-30
PHI dhe PHI (test i shpejtë) – gjithsej 2,428.
Deri më tani janë kryer gjithsej 1.808.494 teste të Covid-19 në vend. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me COVID-19 në vendin tonë që nga fillimi i epidemisë është 275.637 numri i personave të rikuperuar është 254.340 , numri i të vdekurve është 8.533 dhe numri i rasteve aktive është 12.764.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles