17 C
Struga
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Борел: Путин се излажа дека може лесно да ја освои Украина 

Шефот за надворешна политика на Европската унија, Жозеп Борел, изјави дека рускиот претседател Владимир Путин „верувал дека ќе ја освои Украина“, но „не успеал“.

„Тој веруваше дека ќе не` подели; не успеа. Тој веруваше дека ќе ги ослаби трансатлантските односи и не успеа. Сега мора да запре“, додаде тој во изјавата додека влегуваше на самитот на лидерите на ЕУ во францускиот Версај.

Борел рече дека откако европските земји ќе ја намалат зависноста од рускиот извоз на енергија, „ќе бидеме многу побезбедни. Треба да се троши помалку гас, да се користи помалку гас, климата го бара тоа. Овој пат, геополитиката и климата одат заедно“.

Шефот на Европската комисија Урсула фон дер Лајен им рече на новинарите дека ова е „дефинитивен момент за Европа и тоа е момент кога гледаме дека војната на Путин е прашање на издржливоста на демократиите“.

На самитот во Версај „ќе ја преиспитаме европската одбрана со силни способности. Ќе ја преиспитаме енергијата. Мораме да се ослободиме од зависноста од руските фосилни горива и за тоа ни требаат огромни инвестиции во обновливите извори на енергија“, додаде таа.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles