21 C
Struga
Saturday, May 18, 2024
spot_img

Последните податоци на Евростат покажуваат дека во 2021 година во Европската унија се родени 4,09 милиони деца, што е за 20.000 повеќе од претходната година.

Ова е прво зголемување на наталитетот од 2016 година. Европејките избираат да го имаат своето прво дете сѐ подоцна и подоцна – најмладите новопечени мајки се Бугарки, додека најстарите се Италијанки и Шпанки.

Според податоците на Евростат, наталитетот, кој предвидува просечен број деца што една жена ќе ги има во својот живот, се зголемил пред две години, за прв пат од 2016 година. Просекот на ЕУ е 1,53 живородени по жена, што е благ пораст во однос на 2020 година (1,50).

И покрај благиот пораст, Евростат сè уште забележува тренд на намалување на бројот на новородени деца во ЕУ, кој започна во 2008 година. На пример, таа година се родени 4,68 милиони деца, што е значително повеќе отколку во 2021 година.

Франција имаше највисока стапка на наталитет во 2021 година, 1,84. Следуваат Чешка, Романија и Ирска. Најмалку деца се родени во Малта, Шпанија и Италија. Стапката на наталитет во Словенија е релативно висока, односно 1,64, што е повисоко отколку во сите соседни земји. Во однос на 2020 година е зголемен за 0,5.

Во периодот од 2020 до 2021 година вкупниот наталитет се зголемил во 21 земја-членка на ЕУ, се намалил во четири, а останал стабилен во Шведска и Шпанија. Најголем пораст на наталитетот е забележан во Ирска, додека најголемо намалување на наталитетот е забележано во Литванија.

Просечната возраст на жената при раѓањето на првото дете била 29,7 години. Најниска просечна возраст на жените во ЕУ е забележана во Бугарија (26,5 години), а највисока во Шпанија и Италија (околу 31,6 години). Според статистичките податоци на Евростат, стапката на наталитет кај жените под 30 години е намалена од 2001 година, но се зголемила во возрасната категорија од 30 години и постари. Така, во 2001 година, на пример, најмногу жени родиле на возраст од 25 до 29 години, а во 2021 година во возрасната група од 30 до 34 години. Се зголемува и бројот на жени кои одлучуваат да го родат своето прво дете по 35-годишна возраст.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles