15.9 C
Struga
Saturday, October 1, 2022
spot_img

Besimi: Ekonomia gri është dinamike dhe e vazhdueshme, por mund të reduktohet

Ekonomia joformale është një veprimtari që i përshtat shpejt format e saj mënyrave të reja të punës dhe ndryshimeve të vazhdueshme në mënyrat e veprimtarisë ekonomike dhe modelet e biznesit. Prandaj, lufta kundër ekonomisë gri duhet të jetë një proces dinamik, i cili monitoron me vigjilencë dhe ndërton strategji që do të adresojnë efektivisht joefikasitetin e sistemit dhe institucioneve në parandalimin e këtij fenomeni. Sfidë mbeten tendencat e globalizimit, digjitalizimi, ekonomia gri ndërkufitare dhe ndryshimet në mënyrën e punës dhe të modeleve të biznesit, të cilat duhet të përfshijnë strategjitë për të luftuar këtë fenomen, shkruan ministri i Financave, Fatmir Besimi, në kolumën e tij.

“Prandaj në vazhdimësi realizohen aktivitete për reduktimin e ekonomisë joformale dhe formalizimin e mëtejshëm të tyre, sepse ky është një hap kyç në vendosjen e një ekonomie tregu funksionale, mundësi të barabarta për punë dhe konkurrencë të shëndetshme. Formalizimi i ekonomisë joformale dhe shtypja e evazionit fiskal do të çojë në rritjen e të ardhurave tatimore, dhe në këtë mënyrë në mundësinë e shtetit dhe institucioneve për të ofruar shërbime më të mira dhe siguri më të madhe sociale për qytetarët.

Gjithashtu, synohet rritja e drejtësisë së sistemit tatimor, përmirësimi i besimit ndërmjet agjentëve ekonomikë, shtetit dhe qytetarëve dhe forcimi i moralit tatimor. Formalizimi i ekonomisë joformale është veçanërisht i rëndësishëm për qytetarët në rrezik, gjë që u lejon atyre të përmirësojnë mbrojtjen dhe sigurinë e tyre sociale dhe t’u japin atyre qasje në përfitime të tjera që rrjedhin nga marrëdhënia e punës”, shkruan Besimi.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles