8 C
Struga
Wednesday, December 6, 2023
spot_img

18 починати и 1543 нови случаи на Ковид-19

Во последните 24 часа направени се 4.667 тестови, а регистрирани се 1.543 нови случаи на КОВИД-19:
• Скопје – 784
• Битола – 98
• Куманово – 81
• Кавадарци – 59
• Тетово – 58
• Струмица – 45
• Прилеп – 44
• Велес – 41
• Гостивар – 39
• Неготино – 31
• Кочани – 29
• Кичево – 28
• Охрид – 27
• Радовиш – 24
• Штип – 20
• Струга и Валандово – по 17
• Свети Николе и Ресен – по 15
• Гевгелија – 14
• Делчево – 12
• Крива Паланка – 10
• Богданци – 9
• Пробиштип, Демир Хисар и Македонска Каменица – по 5
• Кратово – 4
• Берово – 2
• Дебар, Виница, Крушево, Македонски Брод и Демир Капија – по 1

Од вкупниот број на позитивни (1.543), регистрирани се 220 реинфекции и една втора реинфекција.

Во текот на изминатите 24 часа, регистрирани се 18 починати лица: 9 починати лица од Скопје (63г, 72г, 72г, 73г, 74г, 78г, 79г, 85г и 90г), 3 починати лица од Прилеп (56г, 69г и 76г), 2 починати лица од Охрид (84г и 89г) и по едно починато лице од Битола (84г), Кичево (74г), Куманово (83г) и Ресен (63г). Од пријавените лица сите се починати во болнички услови.

Согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза КОВИД-19 од Мој Термин, пријавени се дополнително 8 починати лица, Скопје (3), Пробиштип (1), Штип (1), Струмица (1), Делчево (1) и Гостивар (1). Починатите се на возраст од 41г до 81г. Од пријавените лица, 4 се починати во болнички услови, а 4 лица во домашни услови. Пријавените лица се починати во период од 04.01.2021 – 29.01.2022г.

Од вкупниот број на починати лица (n=26), 12 лица се целосно вакцинирани, а кај 25 лица се регистрирани коморбидитети.

Регистриран e 1.961 оздравен пациент од:
• Скопје – 784
• Струмица – 144
• Кавадарци – 127
• Битола – 88
• Охрид – 68
• Штип – 64
• Велес – 62
• Гевгелија – 58
• Куманово – 56
• Валандово – 50
• Неготино – 40
• Прилеп – 39
• Струга – 35
• Тетово – 34
• Гостивар – 29
• Кичево и Свети Николе – по 28
• Крива Паланка – 23
• Ресен и Делчево – по 20
• Кочани – 19
• Радовиш – 18
• Богданци – 12
• Берово – 8
• Виница, Пробиштип, Демир Капија , Пехчево и Дојран – по 5
• Македонски Брод – 4
• Демир Хисар – 3
• Кратово – 2
• Дебар, Крушево и Македонска Каменица – по 1

Направени се 4.667 тестови преку:
ИЈЗ-512, ЦЈЗ Скопје-106, ЦЈЗ Битола-98, ЦЈЗ Прилеп-43, ЦЈЗ Тетово–13, ЦЈЗ Куманово-102, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-1, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија –0, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–186, Жан Митрев (Филип Втори)-160, Авицена-150, Биотек-225, Систина-81, лабораторија Лаор-176, Синлаб-20, Ремедика-16, Плодност-48, Генеа-17, Никоб Лаб-439, ВФВ Медикал-81, Ели Медика-42, Ројал Медика–25, Спектра-ММ-53, Рапид Лаб–19, Жан Митрев Струмица–16, Нова Лаб Дијагностика–6, Рамус-42
ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 1.990.

Досега во земјата се направени вкупно 1.798.697 тестирања на КОВИД-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 272.437, бројот на оздравени пациенти е 249.631, на починати е 8.470, а бројот на активни случаи изнесува 14.336

Gjatë 24 orëve të fundit janë kryer 4.667 teste dhe 1.543 qraste të reja me COVID-19 janë regjistruar në:
• Shkup – 784
• Manastir – 98
• Kavadarc – 59
• Kumanovë – 81
• Strumicë – 45
• Tetovë – 58
• Prilep – 44
• Veles – 41
• Gostivar – 39
• Negotinë – 31
• Koçan – 29
• Kërçovë – 28
• Ohër – 27
• Radovish – 24
• Shtip – 20
• Strugë dhe Vallandovë – nga 17
• Resnjë dhe Sveti Nikolë – nga 15
• Gjevgjeli – 14
• Dellçevë – 12
• Bogdanci – 9
• Kriva Pallankë – 10
• Makedonska Kamenica , Demir Hisar dhe Probishtip –nga 5
• Kratovë – 4
• Berovë – 2
• Dibër, Vinic , Krushevë , Makedonski Brod dhe Demir Kapij – nga 1
Nga numri i përgjithshëm i rastëve pozitive (1.543), janë regjistruar 220 persona të riinfektuar.
Gjatë 24 orëve të fundit janë regjistruar 18 persona që kanë ndërruar jetë: 9 persona nga Shkupi (63vjet, 72vjet, 72vjet, 73vjet, 74vjet, 78vjet, 79vjet, 85vjet dhe 90vjet), 3 nga Prilepi (56vjet, 69vjet dhe 76vjet) 2 nga Ohri (84vjet dhe 89vjet) dhe Manastir(84vjet), Kërçovë (74vjet), Kumanovë (83vjet) dhe Resnjë (63vjet). Të gjithë personat e raportuar kanë ndërruar jetë në spital.
Gjithashtu, sipas Regjistrit të të Vdekjeve me Diagnozë KOVID-19 nga Termini im, janë raportuar 8 persona që kanë ndërruar jetë.
Shkup (3), Probishtip (1), Shtip (1), Strumicë (1), Dellçevë (1) dhe Gostivar (1).Personat që kanë ndërruar jetë janë të moshës nga 41vjet deri 81vjet.Personat e paraqitur kanë ndërruar jetë nga periudha 04.01.2021 – 29.01.2022.
Nga numri i përgjithshëm i vdekjeve (n = 26 ), 12 persona ishin të vaksinuar plotësisht, 25 persona kishin sëmundje shoqëruese.
Janë regjistruar 1.961 pacientë të shëruar:
• Shkup – 784
• Strumicë – 144
• Kavadarc – 127
• Manastir – 88
• Ohër– 68
• Shtip – 64
• Veles – 62
• Gjevgjeli – 58
• Kumanovë– 56
• Vallandovë – 50
• Negotinë – 40
• Prilep – 39
• Strugë – 35
• Gostivar – 29
• Kërçovë dhe Sveti Nikollë – nga 28
• Kriva Pallankë – 23
• Resnjë dhe Dellçevë – nga 20
• Koçan – 19
• Radovish – 18
• Bogdanci – 12
• Berovë – 8
• Vinic, Probishtip , Demir Kapija, Pehçevë dhe Dojran– nga 5
• Makedonski Brod – 4
• Demir Hisar – 3
• Kratovë – 2
• Dibër , Krushevë dhe Makedonska Kamenica– nga 1

Janë kryer 4.667 analiza përmes: ISHP-512, QSHP Shkup-106, QSHP Manastir-98, QSHP Prilep-43, QSHP Tetovë-13, QSHP Kumanovë-102, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-0, Mjekësi Ligjore-1, Spitali laboratorik Kozle-0, UK Pulmologji me alergologji -0, CGH 8-shtator – 0 , Instituti i Mikrobiologjisë-186, Zan Mitrev (Philip II) -160 , Avicena-150, Biotek-225, Sistina-81, laboratoria Laor -176, Sinlab-20, Remedika-25, Fertility-46, Genea-17, Nikob Lab-439 , VFV Medical-81, Eli Medica-42, Royal Medica-25, Spectra-MM-53, Rapid Lab-19, Zan Mitrev Strumicë – 16, Nova Lab Diagnostics-6 , Ramus-42 , PHI dhe PHI (test i shpejtë) – gjithsej 1.990.
Deri më tani janë kryer gjithsej 1.798.697 teste të Covid-19 në vend. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me COVID-19 në vendin tonë që nga fillimi i epidemisë është 272.437 numri i personave të rikuperuar është 249.631, numri i të vdekurve është 8.470, dhe numri i rasteve aktive është 14.336

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles