6.5 C
Struga
Wednesday, March 22, 2023
spot_img

Вработените во градинките ќе добијат 15 отсто повисоки плати

Зголемување на платите на вработените во градинките за 15 отсто и нивен континуиран раст со секое зголемување на минималната плата е новината која е дел од колективниот договор што го потпишаа министерката за труд и социјална политика, Јована Тренчевска и Јаким Неделков, претседател на Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК).

Со договорот се предвидува и зголемување на додатоците и надоместоците на плата и се зголемуваат правата на работниците за време на штрајк.

Со колективниот договор, исто така, се надминува проблемот со работното време на воспитувачите и негователите за реализирање на другите програмски активности во други просторни услови во установата или надвор од неа.

„Се обезбедува регрес за годишен одмор, четири часовно платено отсуство од работа во текот на месецот за извршување на итни, лични и неодложни потреби, се зголемуваат правата за слободни платени работни денови во текот на календарската година, се воведуваат јубилејни награди за работа во градинката“, се наведува во соопштението од Министерството.

Related Articles

Na Ndiqni

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

Latest Articles