Britania e Madhe po heq veturat me naftë

0

Ndryshime të mëdha po përgatiten në “Ishull”.

Që nga skandali i famshëm “dieselgate”, makinat me naftë nuk kanë pasur një reputacion të mirë dhe ngadalë po bëhen pjesë e së kaluarës ndërsa tregu i makinave kthehet në makina të elektrizuara.

Sipas Vrele Gume, kjo është pikërisht situata në Britaninë e Madhe, e cila është një nga vendet e pakta që kanë vendosur të përjashtojnë naftën nga trafiku, transmeton Telegrafi.

Kryeministri britanik, Boris Johnson, tashmë ka njoftuar planin për të ndaluar shitjen e makinave të reja me benzinë ​​dhe naftë në vend nga 2030, për të cilën kemi shkruar më parë. Në të njëjtën kohë është një projekt ambicioz dhe i guximshëm që publiku e konsideron si vendimtar në luftën kundër ndotjes dhe ngrohjes globale.

Kjo është gjithashtu një lëvizje që ka një ndikim të fortë tek prodhuesit e makinave, veçanërisht ata që me dëshirë ose pa dëshirë kanë nevojë të shtojnë përpjekjet e tyre për të lansuar modele elektrike.

Shumë e kanë bërë pikërisht atë. Sipas një raporti nga Daily Mail, shitjet e makinave elektrike pothuajse u dyfishuan vitin e kaluar, ndërsa shitjet e veturave me naftë ranë me më shumë se gjysma. Sigurisht, dizelët ende kanë një avantazh ndaj automjeteve që punojnë me bateri, por ajo që është indikative është se hibridët plug-in i kanë tejkaluar ata.

Hapat fillestarë janë premtues, por rruga është ende e gjatë. Mbi të gjitha, makinat elektrike ende zënë vetëm 0.3 për qind të të gjitha shitjeve të makinave të pasagjerëve në Mbretërinë e Bashkuar.