Sa zgjat efekti i vaksinës COVID-19?

0

Vaksinat e COVID-19 do të jenë mënyra më efektive për të çrrënjosur infeksionin vdekjeprurës. Tre prodhues kryesorë tani kanë raportuar gjetjet e tyre paraprake – të gjitha ishin shumë pozitive. Por sa kohë do të zgjasin në trup këto vaksina?

Universiteti i Oksfordit ishte i fundit që zbuloi gjetjet e provave klinike. Të dhënat e ndërmjetme sugjeruan që vaksina ishte 70 për qind efektive, megjithëse kjo mund të përmirësohej me 20 për qind të tjera me disa ndryshime.

Në fillim të këtij muaji, të dy Pfizer/BioNTech dhe Moderna pohuan se vaksinat e tyre ishin më shumë se 90 për qind të efektshme. Por sa do të zgjasin këto vaksina dhe a do të na duhen më shumë se një dozë?

Sa do të zgjasë efekti i vaksinës COVID-19?

Ende nuk është plotësisht e qartë se sa kohë vaksina e secilit prodhues do të mbetet efektive në trup. Në korrik, Universiteti i Oksfordit zbuloi se vaksina e tyre zgjati të paktën 56 ditë. Vaksina shkaktoi një përgjigje imune, e cila bëri që trupi të prodhojë me sukses antitrupa COVID.

Shkencëtarët gjurmuan këto antitrupa dhe zbuluan se ata ishin akoma të pranishëm pas 56 ditëve, kur mbaroi kërkimi. Ndërkohë, ne ende nuk e dimë sa zgjat vaksinimi i vaksinave Pfizer ose Moderna. Kjo më pas do të thotë që publikut mund t’i duhen të paktën dy doza të vaksinës që ajo të jetë efektive. Mund të jetë gjithashtu rasti që mund të kërkohen doza derisa të çrrënjoset infeksioni.

Vaksina e Oksfordit, e cila është bërë së bashku me AstraZeneca, është dukshëm më e lirë se Pfizer dhe Moderna. Provat klinike përfshinin një bazë të dhënash të madhe me mbi 24,000 njerëz. Provat po zhvilloheshin në të gjithë botën, duke përfshirë në Mbretërinë e Bashkuar, Brazil dhe Afrikën e Jugut.

Vaksina mund të ruhet në ‘temperaturën e frigoriferit’ dhe mund të administrohet lehtësisht në mjediset aktuale të kujdesit shëndetësor, tha universiteti. “Këto zbulime tregojnë se ne kemi një vaksinë efektive që do të shpëtojë shumë jetë”, tha profesor Andrew Pollard, krye hetuesi i Procesit të Vaksinave të Oksfordit.

Ndryshe, që nga fillimi i pandemisë, më shumë se 1.3 milion njerëz kanë vdekur nga COVID-19 në botë.