Pendarovski: E imja është ta jap mandatin, ndërsa mandatarit i takon të dëshmojë se e ka shumicën në Kuvend

0

Presidenti i shtetit Stevo Pendarovski pas takimit të sotëm me liderin e VMRO-DPMNE-së Hrisitian Mickoskin deklaroi se mandatin ia ka besuar Zoran Zaevit, sepse vlerëson se afatet për mandat po rrjedhin pas verifikimit të mandateve të deputetëve edhe pse nuk është zgjedhur kryetar i Kuvendit duke pasur parasysh praktikën politike gjatë 30 viteve të fundit, gjegjësisht situatat në vitet 2006 dhe 2016.

“Deri në këtë moment, 61 deputetë nuk ka asnjë parti politike, asnjë subjekt politik nga ata që hynë në parlamentin e ri, por zotëri Zaevi u shfaq dje dhe tha se në negociatat me disa parti politike me deputetët e tyre në Kuvend është në rrugën e duhur për të siguruar shumicë”, tha Pendarovski, duke shpjeguar përgjigjen e tij në pyetjet nga Mickovski dhe Siljanovska nëse dhe në çfarë mënyre ai ishte bindur nga Zaevi se e ka shumicën.

Lidhur me faktin nëse ai ka kërkuar garanci për shumicën e supozuar të Zaevit, Pendarovski tha se këtë nuk e kishte kërkuar asnjë president nga Gligorovi e deri më sot, përveç Gjorge Ivanovit, dhe se, nënvizoi ai, herën e dytë që Zaev erdhi të kërkojë mandatin pas Gruevski, i cili kishte vetëm 51 deputetë dhe nuk kishte shumicë të dukshme nuk i kërkoi nënshkrimet.

“Bindja ime edhe si president edhe si person është që njerëzve, sidomos atyre që aspirojnë të jenë kryeministër të këtij vendi nesër, duhet t’u besohet, sepse ata gjithashtu kanë një përgjegjësi jo vetëm ndaj partisë së tyre por edhe votuesve të tyre, më në fund nëse për 20 ditë zotëri Zaevi nuk formon qeveri, kështu do të bindemi që ai nuk ka 61 persona dhe do ta kthejë mandatin prapa. Pra, nuk mund të merrni mandat me truke duke thënë që kam shumicë kam shansin të bëj shumicë dhe brenda 20 ditësh i gjithë opinioni do të shohë që nuk keni shumicë. Shumica e 61 deputetëve nuk konfirmohet nga presidenti kur ai jep mandatin me nënshkrim ose deklarata të noterizuara, por përcaktohet në ditën e votimit në Kuvend për qeverinë e re, tha Pendarovski.

E imja, tha ai, është të jap mandatin prej 20 ditësh. Ai që pretendon se ka shumicë ose se do të bëjë shumicën, të dëshmojë se ka shumicë në Kuvend, nëse jo, ai ia kthen mandatin dhe shkojmë me palën e dytë që ka më së shumti mandate – dhe ky është koalicioni VMRO-DPMNE, tha Pendarovski.

Në pyetjen e gazetarëve, ai tha se është e drejtë legjitime e VMRO-DPMNE-së mbi vendimin për ngrirjen e marrëdhënieve me presidentin, është e drejtë e tyre demokratike, por sipas tij, bëhet fjalë për një veprim që provokohet nga një çështje brenda partisë.

“Nëse z. Zaev nuk formon qeveri për 20 ditë, ju siguroj që z. Mickoski do të vijë këtu këtë mëngjes pas skadimin e këtij afati, për të kërkuar mandatin në këtë institucion, edhe pse marrëdhëniet e tij janë të ngrira”, thotë Pendarovski.

Lidhur me mundësinë e shpërbërjes së Kuvendit dhe spekulimeve në publik për të, ai nënvizoi se sipas Kushtetutës është e mundur vetëm me votën e 61 deputetëve me të cilët e vetëshpërndajnë parlamenti dhe mbahen zgjedhje të reja. Nuk ka rrugë tjetër, i përpiktë shefi i shtetit.

Ai theksoi se përveç Zaevit, askush deri më tani nuk është paraqitur në kabinetin e tij në lidhje me mandatin, as Mickoski dhe as Ahmeti sepse ata mund të formojnë qeveri, kurse ai, thekson, duhej ta jepte mandatin brenda 10 ditëve, sepse sipas Kushtetutës ai është i detyruar ta bëjë këtë, përndryshe e shkel Kushtetutën.