Kush blen telefona klasikë në vitin 2020 dhe pse?

0

Bi-Bi-Si

Telefoni i mençur në xhepin tuaj mund të bëjë miliona llogaritje në sekondë, t’ju mundësojë të luani 3D video lojëra mahnitëse ose të keni qasje deri në çfarëdo informacione në botë. Sot, tërë këtë e marrim “të gatshme“ veçanërisht nëse kujtojmë në fillimet.

Edhe krahas çdo gjëje, telefonat si nokia e njohur 3310 ende prodhohen, por kush i blen dhe pse?

Një periudhë më të gjatë nga vitet e 90-ta dhe të 2000-tat mund të vendoset në dy kategori kur janë në pyetje celularët: klasikë dhe “ata të tjerët”.

Në telefonat klasikë bien ata telefone që I kryejnë funksionet elementare, thirrje dhe dërgim të mesazheve. Ata janë bërë për tregjet e mëdha, por nuk kanë pasur vlerë të madhe të përdorimit nga ajo bazë. Që të instalohet ky grup i telefonave, mjafton të kujtojmë në modelet siç janë nokia 3310 ose Motorola startak.

Siç kalonte koha, telefonat morën funksione gjithnjë e më shumë, si për shembull video, foto mesazhe dhe kërkim bazë në internet përmes teknologjive, siç është protokolli pa tel për aplikacionin (WAP).

Megjithatë, shpenzimet e larta dhe relativisht cilësia e keqe e rrjetit në mënyrë drastike i kufizuan shfrytëzuesit. Numri i madh i njerëzve i kanë shfrytëzuar telefonat vetëm për nevoja bazë. Një pjesë e anëtarëve të këtij grupi të dytë janë: psion seria e pestë, nokia komunikator ose blekberi.

Celularë klasikë në vitin 2020

Ndoshta mendoni se telefonat klasikë janë zhdukur tërësisht me paraqitjen e telefonave të mençur. Por, kjo nuk është e saktë – veçanërisht janë të popullarizuara në rajonet si Afrika Subsahariane, ku edhe pajisja më e lire android është thjeshtë shumë i shtrenjtë për numrin e madh të banorëve.

Është interesante se ekziston një ekonomi e madhe digjitale e fokusuar në celularët klasikë. Shembulli më i mire për këtë është M-pesa, shërbim që u shërben banorëve të vendeve afrikane siç janë Kenia dhe Tanzania për të dërguar dhe pranuar para përmes SMS-ve.

Megjithatë në perëndim, telefonat klasikë marrin një pozitë pak më ndryshe në treg. Ata shpesh here janë përzgjedhje e popullarizuar për njerëzit më të moshuar të cilët nuk janë shumë të gjindshëm me teleknologjinë.

Gjithashtu, ekziston një element I nostalgjisë. Shumë telefona bashkëkohorë janë versione thjeshtë të azhurnuara të pajisjeve paraprake. Shembull për këtë është edhe nokia, e cila ja versione të sendërtuara të modeleve: 3310, 8110 dhe 5310. Të gjitha këto modele ende janë telefona “bazë”, por tani ata kanë ekrane me ngjyrë, mundësi për të lëshuar muzikë dhe të fotografojnë.

Këta telefona me siguri shfrytëzohen si variant rezerve ose në rrethina ku mund të dëmtohet telefoni i mençur, siç janë festivalet e muzikës.

Diku në mes

Megjithatë ekzistojnë pajisje që gjenden diku në mes, megjithatë telefonat klasikë dhe të mençur. Ata punojnë me ndihmën e sistemit operativ të quajtur KaiOs

Këta telefona shpesh here ngjasojnë me pajisje para telefonave të mençur dhe përmbajnë funksione siç janë tastier fizike. Megjithatë, ata gjithashtu kanë specifika karakteristike për telefonat e mençur, siç janë Plej stor, ueb- shfletues ose asistent folës.

KaiOs filloi si Fajrfoks OS, kur Mozilla tentoi të krijojë sistem operativ për te telefonat e mençur, që do të jetë I qasshëm për Android dhe Ios, epërsi më e madhe është ajo që mund të punojë në pajisje më të lira, ndërsa të dobëta.

Mozilla hoqi dorë në vitin 2017, por ky nuk ishte fund – e mori bashkësinë e internetit, duke e zhvilluar KaiOS në bazë të projektit Boot 2 Gecko. Në maj të vitit të kaluar, KaiOS shënoi 100 milionë pajisje në të cilat funksionon.

Celularët klasikë së shpejti mund të shtypen edhe më shumë, për shkak të zhvillimit rritës të KaiOS, por edhe projekti Android gou, tentimi i Androidit ta sjell sistemin e vet operativ të pajisjeve më të dobëta