Spasovski: Kthimi i luftëtarëve nga vendet e huaja një sfidë për shtetin

0

Ministri i Brendshëm, Oliver Spasovski në një intervistë për AIM-në flet për rreziqet e kthimit të shtetasve të Maqedonisë që luftuan në luftërat e huaja. Sidoqoftë, ai nuk zbulon se sa prej atyre luftëtarëve të huaj duhet të kthehen përsëri në Maqedoninë e Veriut, veçanërisht pas ofensivës së fundit turke në veri të Sirisë kundër kurdëve që i mbanin ata luftëtarë të huaj si robër.

Ministri flet gjithashtu për procesin e rocializimit dhe de-socializimit të këtyre njerëzve pas kthimit në vend dhe pranon se në burgjet, të cilat janë një nga burimet kryesore të ideologjive të dhunshme ekstremiste, nuk po bëjnë mjaft në këtë drejtim.

“Kur përfundojnë veprimet ushtarak në ndonjë prej këtyre pikave të nxehta të krizës, atëherë ndodhin aktivitete policore. Një nga ato punë është kthimi i njerëzve që shkuan në zonat e nxehta të luftës. Vitin e kaluar, së bashku me shërbimet tona partnere, kemi kthyer shtatë individë që ishin në kampe në Siri, kështu që edhe në këtë moment ka shtetas të RMV-së që janë në zonat ushtarake të Sirisë.

Nuk përjashtohet mundësia që disa prej tyre të kthehen dhe është një strategji praktike për agjencitë partnere me të cilat ne punojmë për të riatdhesuar në mënyrë që shteti të marrë masa të mëtejshme nga aspekti ligjor, nga aspekti i deradikalizimit, rocializimit, etj, diçka për të cilën kemi punuar shumë intensivisht gjatë gjithë këtyre viteve për të forcuar kapacitetet tona, të krijojmë mundësi për një luftë efektive kundër ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit”, deklaroi Spasovski.

Në pyetjen se sa janë të rrezikshëm këta njerëz, Ministri tha se ato janë mjaft të rrezikshme për sigurinë dhe mjedisin.