Vendi po lufton “ikjen e trurit”

0

Si shumë maqedonas të rinj, Marija Nikolikj nuk ka problem të punojë shumë. Ajo thjesht dëshiron të fitojë jetesën përmes përpjekjeve të saj. Dhe si shumë maqedonas të rinj, mendon se mundësitë e saj më të mira janë diku jashtë vendlindjes.

“Në Shkup ju fitoni ndoshta 350 euro (391 dollarë) në muaj”, tha Nikolikj. “Pas qirasë dhe faturave, veçanërisht në dimër kur duhet të paguani ngrohjen, nuk mbetet asgjë. Duhet të huazoni para vetëm për të jetuar, dhe pasi t’i keni paguar përsëri, duhet të huazoni përsëri. Është e pamundur të jetosh me 350 euro në muaj”.

29-vjeçarja ka kaluar tetë vjetët e fundit brenda dhe jashtë në Zvicër, duke punuar nga kameriere deri te shefe e katit të kazinosë, duke mësuar gjashtë gjuhë, raporton Al Jazeera.

Puna e saj e fundit në vendlindje ishte të ndihmonte këshilltarët e huaj që punonin për të aprovuar referendumin e vitit 2018 që ndryshoi emrin e vendit të saj në Maqedoninë e Veriut.

Arritja më e madhe e Zaevit

Referendumi është, deri më tani, arritja kurorëzuese e kryeministrit të Maqedonisë Veriore, Zoran Zaev. Ai përfundoi një ngërç 27-vjeçar me Greqinë, e cila kishte bllokuar përpjekjet e fqinjit verior për të hyrë në Bashkimin Evropian dhe Organizatën e Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) për “mosmarrëveshjen për emrin”. Greqia mori hov në atë vend të njohur (për pakënaqësinë e saj), si sh-Republika Jugosllave e Maqedonisë, ose “IRJM”, sepse Greqia tha se emri pretendonte një rajon verior grek me të njëjtin emër.

Triumfi i Zaevit dhe emri i ri i vendit hapën dyert për NATO – vendi pritet të bashkohet përpara vitit 2020 – dhe ndihmoi në avancimin e negociatave të planifikuara midis BE-së dhe vendit të Ballkanit në tetor. Bashkimi i dy aleancave kryesore ushtarake dhe tregtare është në zemër të planit të Shkupit për të forcuar një ekonomi që ka çaluar pasi që ajo shpalli paqësisht pavarësinë nga Jugosllavia në 1991. Sipas Bankës Botërore, Maqedonia e Veriut vazhdimisht ka qenë në pesë vendet e fundit të Evropës për prodhimin e brendshëm bruto për frymë….

Ikja e të kualifikuarve

Eksodi nuk është kufizuar vetëm për punëtorët e rinj të industrisë të shërbimit. Instituti për kërkime dhe arsim strategjik, me bazë në Shkup, publikoi një hulumtim të bërë në 2018 duke treguar se 69 për qind e profesorëve në universitete – pagat e të cilëve mund të jenë 450 euro për muaj – janë të gatshëm të largohen nga vendi për punë më të mirë edhe ata nën kualifikim. Shoqata Private e Mjekëve në Maqedoni ka raportuar se 220 doktorë diplomojnë nga Fakulteti i Mjekësisë, 173 prej tyre aplikojnë për punë jashtë vendit, veçanërisht në Gjermani, e cila përballet me mungesën e mjekëve.