Serwer: Maqedonia deri më 2024 mund të jetë në fund të procesit për anëtarësim në BE

0

Analisti politik, Daniel Serwer beson se në qershor Maqedonia do të fillojë negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe për pesë vjet do të jetë në fund të procesit të anëtarësimit.

Server është profesor i studimeve ndërkombëtare në Universitetin Johns Hopkins dhe një njohës i mirë i punëve në Ballkan.

“Nuk jam në biznes me parashikimet, por mendoj se më realiste është që Maqedonia për pesë vjet të jetë në fund të procesit të pranimit në BE, tha Server për AIM.

Ai shtoi se kjo do të varet shumë nga stabilizimi i klimës politike të brendshme që do të lejonte zbatimin e reformave në kohë.

“Në lidhje me anëtarësimin në BE, Maqedonia është korrigjuar para dy arsyeve, zbatimi i “akis” (të drejta e përgjithshme dhe detyrime e kërkuara nga gjitha vendet anëtare të BE-së), si dhe pavarësia e gjyqësorit.

Nëse këto reformat, të ashtuquajtura shtylla mbështetëse, zbatohen në kohë, Maqedonia është në rrugën e sigurt për t’u bërë anëtare e BE-së”, thotë Serwer.