Apple nuk do të prodhoj iPhone në SHBA, përkundër kërkesave të presidentit Trump

0

Një nga aspektet më të çuditshme – dhe jo aspiruese – të presidencës së Donald Trump është këmbëngulja e tij e vazhdueshme që Apple të prodhoj iPhone në Shtetet e Bashkuara.

“Mos harroni, Apple bën produktet e tyre në Kinë,” tha Trump në një konferencë shtypi disa javë më parë. “I thashë Tim Cook, një mik i imi, prodho produktin tuaj në SHBA. Ndërtoni fabrika të mëdha, të bukura që vazhdojnë për kilometra. Ndërtoni ato në SHBA. Më pëlqen më shumë…”

Ndërsa ideja e Apple për të prodhuar telefona e tyre në SHBA me siguri duket e bukur, injoron një mori të problemeve logjistike dhe realiteteve ekonomike që e bëjnë atë asgjë më pak se një ëndërr. Jo vetëm që prodhimi me bazë në SHBA do të rriste ndjeshëm kostot e prodhimit, pjesët e nevojshme për montim nuk mund të gjenden shpesh në sasi të mjaftueshme jashtë Kinës.

“Kina ka vënë një fokus të madh në prodhim,” tha Cook në intervistën 60 Minutes. “Shtetet e Bashkuara, me kalimin e kohës, filluan të ndalonin të kishin aq aftësi profesionale. Ju mund të merrni çdo mjet krijues në Shtetet e Bashkuara dhe ndoshta mund t’i vendosni në një dhomë të tillë si kjo ku ne jemi aktualisht. Në Kinë, mund të ketë sasi sa fusha të shumta të futbollit.”

Thënë thjesht, Apple nuk ka plane për prodhimin e iPhone në SHBA, pavarësisht kërkesave të Donald Trump.