Maqedonia në vendin e 57-të sipas sundimit të së drejtës

0

Në botë është vërejtur rënie e përgjithshme e sundimit të së drejtës, veçanërisht të të drejtave themelore të njeriut, tregon analiza më e mirë e projektit botëror të drejtësisë.

Sipas indeksit të sundimit të së drejtës, në listën e 133 shteteve nga e gjithë bota, Maqedonia radhitet në vendin e 57-të. Më keq e radhitur nga shtetet e rajonit është Serbia, e cila gjendet në vendin e 76-të, përcjell Telegrafi Maqedoni.

Ndërsa më mirë e vlerësuar nga vendet ballkanike është Sllovenia – e cila ndodhet në vendin e 26-të, më pas Rumania në vendin e 29-të, Kroacia e 35-ta.

Sipas sundimit të së drejtës Shqipëria është e 68-ta, Bullgaria e 55-ta, Bosnja e Hercegovina e 56-ta, ndërsa Mali i Zi dhe Kosova nuk janë përfshirë në hetime.

Globalisht në vendin e parë sipas sundimit të së drejtës është Danimarka, më pas Norvegjia, Finlanda dhe Suedia.