Keto jane disa mënyra për të rritur besimin në vetvete

0

shumë të turpshëm, tepër origjinalë apo të trembur nga sfidat? Të tria këto karakteristika janë nga pak pjesë e jona. Shpeshherë ndihemi të nënvlerësuar. Ja dhjetë strategji për të ndryshuar këtë gjendje…

Nuk arrini dot të shprehni mendimet tuaja? E keni të vështirë të ecni përpara? Nëse jeni të turpshëm, rrezikoni të mos kuptoheni nga të tjerët. Por mos u shqetësoni, këtë lloj problemi e kemi provuar të gjithë nga pak. Sipas një psikologu amerikan, 40 për qind e njerëzve janë të turpshëm dhe në një shoqëri ku vlerësohet më shumë fakti i të qenit i hapur, të turpshmit janë të penalizuar. Po ashtu, edhe zgjuarsia dhe ndjeshmëria shpeshherë nuk kuptohen te personat që janë të mbyllur. Çfarë i pengon të turpshmit që të shprehin mendimet e tyre? Ndoshta shqetësimi se nuk do të vlerësohen nga të tjerët. Sipas psikologut, këta njerëz kushtëzohen jashtëzakonisht nga të ashtuquajturat “mendime automatike”, pra mendime negative që nuk përputhen me realitetin: “Nuk u pëlqej”; “Të gjithë më shohin mua”; “Do të mendojnë se jam budalla”. Këto mendime e bëjnë vërtet një njeri të sillet në mënyrë jo korrekte dhe të ketë vlerësim inferior për vetveten, duke krijuar një rreth vicioz, që forcon edhe më shumë ndjesinë e të qenit i paaftë.

Për t’u ndjerë i realizuar, duhet të mendoni se jeni zot i jetës suaj (pra mendoni sikur ajo që ndodh varet nga veprimet tuaja dhe vullneti) dhe nuk duhet t’u kushtoni aq shumë rëndësi gjërave të vogla. Po ashtu, duke u mbështetur edhe te teoria e psikologut amerikan, të gjithë duhet të kemi besim në vetvete për të arritur qëllimet tona. Edhe pse ndonjëherë nuk jemi të aftë që të bëjmë një punë të caktuar, kjo ndodh sepse kemi mendime të gabuara për veten, frikësohemi se mos dështojmë apo se çfarë do të mendojnë të tjerët për ne, duke hequr dorë përfundimisht nga aspiratat tona, nga një punë për shembull, apo kurs studimi. Megjithatë nënvlerësimi mund edhe ta ndryshojë situatën, duke bërë që të ndjekim ëndrrat e lavdishme dhe të kërkojnë vazhdimisht vetëm pohime për vlerat tona. Të qenit tepër kërkues ndaj vetes dhe qëllimi për të lënë vetëm përshtypje të mirë, mund të na bëjë që të mos i pranojmë dështimet dhe mosaprovimet.

Njerëzit e çuditshëm

Çfarë ndodh kur jeni të çuditshëm dhe ekstravagantë? Me siguri shiheni me dyshim dhe nuk ngjallni shumë konsideratë. Kush është “jashtë shinave”, nuk vlerësohet shumë, sepse shoqëria është e orientuar nga konformizmi dhe është e prirur që t’i gjykojë të tjerët në pak sekonda, në bazë të pamjes fizike. Edhe Lady Gaga ka treguar se kur shkonte në shkollë, të tjerët e vinin në lojë për pamjen e saj të çuditshme, talleshin me hundën e madhe dhe rrobat që vishte. Sot, ajo u drejtohet personave që ndihen të refuzuar, të pasigurt dhe nuk kuptohen nga të tjerët, të jenë vetvetja. Por problemi qëndron diku tjetër: nëse nuk kuptohesh nga shumica, është më e vështirë të gjesh mbështetës dhe shumë gjasa që kush ka një mendim pozitiv për një person, i cili nuk vlerësohet nga të tjerët, mund të ndikohet nga masa dhe të ndryshojë mendim.

Viktimat

Për arsyet e përmendura më lart, mund të bëhesh edhe viktimë e grupit. Siç thekson edhe një antropolog francez, grupet janë të prirura të veçojnë një viktimë mbi të cilin të shfryjnë gjithë agresivitetin. Në këtë mënyrë bëhet edhe persekutimi në punë apo fusha të tjera: personi i zgjedhur shndërrohet në viktimën që nuk kuptohet nga të tjerët dhe mbi të bien të gjitha sulmet e kolegëve dhe eprorëve. Se si të vlerësoni veten dhe të tjerët lexoni 10 këshillat e mëposhtme.

1. Mos u ndjeni të vetmit që nuk kuptoheni nga të tjerët

“Nuk duhet ta konsideroni veten të pazot. Mos u shqetësoni për të plotësuar të gjitha dëshirat e të tjerëve. Njerëzit janë të ndryshëm. Sicili është unik”, shpjegon një psikolog.

2. Mos reshtni së provuari

Një strategji e mirë është ajo e “numrit 3”: provoni deri në tri herë të bëni diçka, para se të thoni që nuk mundeni. “Njerëzit bllokohen nga mendimi se nuk do arrijnë t’ia dalin mbanë. Zakonisht me këtë strategji shohin se mund t’ia dalin që pas një ose dy provash”, thotë psikologu.

3. Urojini vetes fat

Besimi në vetvete është shumë i rëndësishëm. Me strategji të tilla, si për shembull t’i uroni vetes fat, do ta keni më të lehtë çdo sfidë. Nuk duhet të përqendroheni te hipoteza e dështimit. Vazhdimisht duhet të përsërisni me vete: ‘Unë mundem!’; ‘Mund t’ia dal!’; ‘Unë vlej!’. Këto janë fjalët e duhura kur u duhet të kaloni një provë, ose u bëhet një ofertë pune.

4. Fjalët e duhura

Ka shumë truke për të trajtuar një bisedë: të ndash nevojat personale nga ato të punës: për shembull “Nëse nuk do të më pranojnë, nuk do të jetë për faktin se nuk vlej, por sepse kanë kërkesa të tjera”. Përqendrohuni tek aftësitë tuaja, duke njohur pikat e forta dhe të dobëta. Nëse jeni të turpshëm, mos u shqetësoni për figurën që po bëni te bashkëbiseduesi, por dëgjoni me vëmendje fjalët që thotë. Imagjinoni sikur jeni në shtëpi, para pasqyrës.

5. As pasivë dhe as agresivë

Që të vlerësoheni në punë dhe në të gjitha fushat shoqërore, duhet të përdorni një lloj të veçantë komunikimi, nuk duhet të jeni as pasiv dhe as agresiv. Çdo të thotë kjo? Kur komunikojmë në mënyrë pasive e nënvlerësojmë veten, e mbajmë vështrimin poshtë dhe memi një zë jo shumë bindës, duke dhënë përshtypje se jemi në vështirësi. Ndërsa personi agresiv, është kritik dhe autoritar. E shikon në sy bashkëbiseduesin dhe ka zë kumbues. Të jep përshtypjen sikur është një luftëtar i pamposhtur dhe jo shumë bashkëpunues. Në një komunikim normal, personi shpreh mendimet personale, duke respektuar edhe tjetrin.

6. E folura qartë

Të gjithë duhet ta njohim mirë veten. Shpesh ne ankohemi se të tjerët nuk na kuptojnë, por fillimisht duhet të kuptojmë veten. Fakti që sforcohemi për të treguar eksperiencat dhe emocionet na ndihmon të kuptojmë veten dhe të jemi në harmoni me të tjerët, të cilët nuk mund t’i njohin dëshirat tona, nëse nuk ua tregojmë ne.

7. Emocionet

Gjithmonë duhet të mbështeteni tek emocionet pozitive. Edhe pse në vështirësi, të gjithë kemi ndjerë emocione të forta, të paktën një herë në jetë. Emocionet të bëjnë të ndihesh mirë në çdo aspekt të jetës.

8. Pranimi nga të tjerët

Zakonisht njerëzit bëhen objektivë dhe i gjykojnë rezultatet e tyre në bazë të standardit të përsosmërisë absolute. Në fakt, ajo që ka më shumë rëndësi është vetëpërmbajtja.

9. Ta duam njëri-tjetrin

Për t’u pranuar nga të tjerët, duhet fillimisht të respektojmë veten, pastaj ata që na rrethojnë. Kjo vlen edhe atëherë kur nuk ia arrijmë qëllimit, sepse dështimet janë pjesë e jetës dhe nuk duhet të vënë në diskutim vlerat tona.