A u zvogelua ndikimi Amerikan në botë, pasi erdhi Trump?

0

Si këtë javë një vit më parë, Donald Trump u zgjodh president. Shumë njerëz parashikuan se politika e jashtme amerikane do të merrte një kthesë katastrofike. Trump kishte sugjeruar që ai do të shkatërronte marrëveshjet tregtare, do të bënte aleanca, do të vendoste një bombë figurative nën rendin global të rregullave dhe do të lëshonte bomba reale dashur padashur. NATO ishte “i vjetërsuar”, tha ai; NAFTA ishte “marrëveshja më e keqe tregtare ndoshta ndonjëherë”; dhe Amerika ishte shumë e bukur për të huajt. “Në ditët e lashta kur fitoje një luftë, fitoje realisht një luftë. Ti e mbaje vendin”, tha ai, duke shtuar më vonë se ai do të” bombardojë tërësisht “Shtetit Islamik (ISIS) dhe “do të merrte naftën”.

 

Deri më tani, politika e jashtme e Trumpit ka qenë më pak e tmerrshme se sa kishte premtuar. Pa dyshim, ai e ka tërhequr Amerikën nga marrëveshja e Parisit, duke e bërë më të vështirë frenimin e ndryshimeve klimatike, dhe braktisi Partneritetin Trans-Pacific, një marrëveshje e madhe tregtare.

Sidoqoftë, ai nuk është tërhequr në izolim. Ai nuk e ka lënë NATO-n; me të vërtetë, disa nga aleatët e Evropës Lindore të Amerikës preferojnë fjalët e tij të ashpra sesa ftohtësinë e Barack Obamas.

Ai nuk ka filluar ndonjë luftë. Ai ka rritur mbrojtjen e Amerikës ndaj qeverisë afgane nën rrethim dhe ka ndihmuar Irakun të rimarrë qytete nga ISIS-i. Në pjesët e botës në të cilën ai i kushton pak vëmendje, siç është Afrika, një version i pamjaftueshëm i politikës së administratës së mëparshme vazhdon në autopilot. Ndërsa Trump bën një vizitë 12-ditore në Azi, është e vështirë ta konsiderosh atë si një njeri tërësisht të paangazhuar në botë.

Shumë njerëz gjejnë siguri në burrat e matur dhe të aftë ushtarakë që e rrethojnë atë. Shefi i shtabit të tij, sekretari i tij i mbrojtjes dhe këshilltari i tij i sigurimit kombëtar i kuptojnë të gjithë tmerret e luftës dhe do ta ndalojnë atë që të bëjë diçka të nxituar, pohon ky argument.

Optimistët madje spekulojnë se ai mund të imitojë Ronald Reaganin, duke e shtrënguar institucionin diplomatik, duke restauruar muskujt ushtarak të Amerikës dhe duke projektuar një forcë të tillë jashtë vendit, një Kore e Veriut e frikësuar dhe në limite të tendosjes, do të shkërmoqet si Bashkimi Sovjetik.

Të tjerë parashikojnë me besim se edhe nëse ai shkakton dëmtime afatshkurtra në qëndrimin e Amerikës në botë, Trump nuk do të votohet në vitin 2020 dhe gjërat do të kthehen në normalitet.

 

E gjithë kjo është mendim i dëshiruar. Për sigurinë, Trump ka shmangur disa gabime të tmerrshme. Ai nuk ka filluar një përplasje të panevojshme me Kinën lidhur me statusin e paqartë të Tajvanit, siç dikur kishte kërcënuar.

Kongresi dhe skandali i piraterisë zgjedhore e penguan atë të ndiqte një ujdi të madhe me Vladimir Putinin që mund të kishte lënë fqinjët e Rusisë në mëshirën e Kremlinit. Dhe ai me sa duket u afru me Kinën që të ushtrojë presion pak më të madh ndaj Koresë së Veriut për të ndaluar zgjerimin e arsenalit bërthamor.

Megjithatë, ai ka bërë edhe disa gabime serioze, të tilla si minimi i marrëveshjes me Iranin që kufizon aftësinë e saj për të bërë bomba bërthamore. Dhe instinktet e tij janë të tmerrshme. Ai imagjinon se nuk ka asgjë për të mësuar nga historia.

Atij i pëlqejnë burrat e shtetit të fortë, të tillë si Putini dhe Xi Jinping. Dashuria e tij për gjeneralët përputhet me një përbuzje për diplomatët – ai ka bërë shkurtime të mëdha në Departamentin e Shtetit, duke humbur shumë ambasadorë me përvojë. Cicërimat e tij nuk janë shaka: ai minon dhe kundërshton zyrtarët e tij pa paralajmërim, dhe bën kërcënime të pamatur kundër Kim Jong-unit, paranoja e të cilit nuk ka nevojë për të ushqyer.

Për më tepër, Trump ende nuk është testuar nga një krizë. Gjeneralët kryesorë të nivelit të lartë mund ta këshillojnë atë, por ai është komandanti kryesor, me një temperament që alarmon mikun dhe armikun. Për tregtinë, ai mbetet i lidhur në një pikëpamje zero-sum të botës, në të cilën eksportuesit “fitojnë” dhe importuesit “humbasin”. (A janë blerësit e rrobave dhe çantave të markës Ivanka Trump që janë bërë në Azi, humbës?).

Trump ka bërë të qartë se ai favorizon marrëveshjet dypalëshe mbi ato shumëpalëshe, sepse në këtë mënyrë një vend i madh si Amerika mund t’i detyrojë ato të vogla në bërjen e koncesioneve. Problemi me këtë qasje është i dyfishtë. Së pari, është thellësisht i pafavorshëm për vendet e vogla, të cilat gjithashtu kanë lobi proteksionistë për të kapërcyer. Së dyti, do të riprodhojë mishmën e komplikuar të rregullave që sistemi multilateral tregtar u krijua për të thjeshtuar dhe përmirësuar.

Ekipi i Trumpit ndoshta nuk do të bëjë një shtysë të madhe për të prishur tregtinë globale derisa reforma e taksave të kalojë në Kongres. Por kur dhe nëse kjo ndodh, të gjitha bastet janë që mbetja jashtë NAFTA-s është ende në rrezik të madh.

Ndoshta dëmi më i madh që ka bërë Trump është fuqia e butë amerikane. Ai haptazi hedh poshtë nocionin se Amerika duhet të mbrojë vlerat universale siç është demokracia dhe të drejtat e njeriut.

Jo vetëm që ai admiron diktatorët; por ai shpreh në mënyrë eksplicite lavdëron sjelljet e tyre, siç është vrasja masive e të dyshuarve në Filipine. Ai e bën këtë jo nga takti diplomatik, por me sa duket nga bindja. Kjo është e re.

Presidentët e mëparshëm amerikanë mbështetën despotë për arsye të realpolitikës së ftohtë të luftës. (“Ai është një bastard, por ai është bastardi ynë”, thonte Harry Truman për një tiran antikomunist në Nikaragua.) Qëndrimi i Trumpit duket më shumë si: “Ai është një bastard. Shumë mirë!”

Kjo largon aleatët liberalë të Amerikës, në Evropë, Azinë Lindore dhe më gjerë. Kjo inkurajon autokratët që të sillen më keq, ashtu si në Arabinë Saudite këtë javë, ku spastrimet dramatike të princit të kurorës u kombinuan me bekimin e Trumpit. Kjo e bën më të lehtë për Kinën të shpallë demokracinë e stilit amerikan të pavlefshëm dhe më joshëse për vendet e tjera që të kopjojnë modelin autokratik të Kinës.

Ideja që gjërat do të kthehen në normalitet pas një mandati të vetëm të Trump është shumë opstimist. Bota po lëviz. Aziatikët po ndërtojnë lidhje të reja tregtare, shpesh të përqendruara me Kinën. Evropianët po punojnë se si të mbrojnë veten nëse nuk mund të mbështeten tek Uncle Sam. Dhe politika amerikane po kthen vëmendjen nga brenda: të dy republikanët dhe demokratët tani janë më shumë proteksionistë sesa kanë qenë përpara triumfit zgjedhor të Trumpit.

Për të gjitha të metat e saj, Amerika ka qenë prej kohësh forca më e madhe për të mirën në botë, duke respektuar rendin liberal dhe duke ofruar një shembull se si punon demokracia.

E gjithë kjo është e rrezikuar nga një president i cili beson se kombet e mëdha kujdesën vetëm për veten e tyre.

Duke vënë “Amerikën të Parën”, ai e bën atë më të dobët ndërsa bota është më keq./lexo.al/